Dvojčata Anežka a Honzík, kteří chodí do základní školy v Buzulucké ulici v Teplicích už mohou zahodit školní tašky do kouta a užívat prodloužených prázdnin. Pátek byl pro ně totiž posledním školním dnem. Stejně tak pro další stovky dětí z této řetenické školy. Areál čeká rekonstrukce.

PRÁCE SE JIŽ ROZEBĚHLY

Část prací se už rozběhla v květnu, kdy se ještě ve škole učilo. Vedení školy program v prostorách školy upravilo daným podmínkám. Hlavní část rekonstrukce školního areálu ale začne teprve nyní. Až bude škola prázdná.

„Budovy čeká zateplení, výměna oken a také instalace nové rekuperace," říká Šárka Marešová z odboru investic teplického magistrátu.

Rekuperace je podmínka pro získání dotací na opravy škol. Jde o úpravu v rámci vzduchotechniky. Laicky řečeno, jde o systém, aby se kvůli přísunu čerstvého vzduchu nemusela otevírat okna. „Buzulucká škola bude první naše takovéto školské zařízení, kde to v rámci rekonstrukce poprvé zavádíme, dle platných současných nařízení," dodala Marešová.

Jakub Miroslav Roček se narodil Anně Grëe z Teplic 5. června  ve 20.02  hod. v teplické porodnici. Měřil 56 cm a vážil 4,20 kg.
FOTO/ANKETA: Právě jsme se narodili

Opravou projdou nejen školní budovy se třídami, ale také jídelna a tělocvična i další zázemí. Samostatnou investicí je ještě úprava tamního školního hřiště, které je součástí areálu.

Podle Jarmily Svobodové z odboru školství teplického magistrátu je řetenická základní škola jedinou, kde takto předčasně ukončili letošní školní rok. „Práce budou probíhat po celé prázdniny, a z části také ještě krátce po nich. Nicméně žáci se do školy vrátí hned na začátku nového školního roku, tedy 4. září," informovala vedoucí odboru školství.

HLÍDÁNÍ I ZÁBAVA

Rodiče žáků ze školy Buzulucká musejí kromě dvouměsíčních prázdnin tedy řešit aktivity pro své děti v posledních čtrnácti dnech běžného školního roku, kdy se na ostatních školách ještě normálně učí. Škola nechává v provozu školní družinu, jak uvádí na svých webových stránkách:

„V období 19. 6. – 30. 6. bude provoz školní družiny (pouze pro družinové děti) a školní jídelny v omezené míře zajištěn. Obědy ve školní jídelně v tomto období budou pro žáky bez státní dotace, tj. v plné výši 47,- Kč."

„Pro děti mám hlídání i naplánovanou zábavu," řekla Nikola Sadílková, maminka dvojčat z úvodu článku. Prázdniny tedy pro oba školáky mohly v pohodě začít.

Řetenická škola je tedy už bez žáků a pohybu ve třídách a na chodbách. Areál je připraven pro plánovanou rekonstrukci. Město Teplice za zateplení, výměnu oken, rekuperaci a další práce zaplatí přibližně 50 milionů korun. Zhruba 20 milionů z toho ale dostanou v rámci státní dotace.

Stavební práce probíhají v šanovském parku, v místě budoucího pomníku Julia Payera.
Kruhový květinový záhon nahradí v šanovském parku pomník Julia Payera