Pro dvanáctiletého Romana bude včerejší den nezapomenutelným zážitkem. Poprvé v životě ochutnal jitrnici a mohl to klidně zapít koktejlem namíchaným přímo barmanem za improvizovaným barem na chodbě hotelové školy.

Přišel v doprovodu maminky, která se chtěla podívat na netradiční Den otevřených dveří teplické školy.
Gastroden se konal včera už poosmnácté, tradičně v prostorách hotelové školy v Teplicích, která byla pořadatelem. Velkolepá gastronomická přehlídka, která každoročně přiláká stovky lidí, byla letos zaměřena mimo jiného na staročeskou kuchyni. Výstavy, kdy se jednotlivé třídy proměnily v tématicky soustředěné expozice, se zúčastnili zástupci státní správy a samosprávy, zástupci partnerských hotelových škol včetně kolegů ze zahraničí, představitelé sponzorských a vystavujících firem.

Součástí gastrodnu byly vepřové hody, nechyběly ukázky prostřených tabulí a nebo ukázky z cukrářské a další gastronomické výroby. Lidé mohli ochutnávat. A nebo si třeba odnést dárek, například z dílny teplické Arkadie, která je tradičním hostem Gastrodnu.

„Letošní ročník patří minulosti, příští rok opět něco připravíme,“ slíbil ředitel hotelové školy Jiří Nekuda.

Na výstavě se představili žáci oborů kuchař, číšník, cukrář, hotelnictví a turismus.
- Gastroden 2009 byl zaměřen na vepřové hody, staročeskou kuchyni, součástí byla také prezentace partnerů školy.
- Šlo také o propagaci projektu Czech specials – Ochutnejte Českou republiku.
- Začínající barmani, kteří se v Teplicích připravují na svou další barmanskou kariéru, hostům předváděli, co se už během svého studia naučili.
- Prezentace školy, na kterou byli pozváni žáci základních škol, ale také veřejnost, se setkala s kladným ohlasem.