Osmiletý David zaujatě pozoruje, jak se na laně svěšeném z ramena jeřábu houpe železná traverza. Poté, co se náklad schová za špičku střechy Aquacentra, chytne klučina maminku za ruku a vyhrkne: „Až vyrostu, budu jeřábníkem.“

Malým Davidem obdivovaný velký jeřáb je v těchto dnech účinným pomocníkem na stavbě Aquacentra v teplické části Šanov. Především při montáži ocelových konstrukcí, které na vrchní části bočních stěn vybudovaného betonového kvádru postupně vytváří základ střechy. Její výsledný zkosený tvar naznačují dělníky pospojované bíle natřené traverzy.

„Jde o nový bazén pro plavce, který jsme v rámci rozšíření provozu nechali k hale přistavět. Vana s vodou bude mít čtyři 25metrové dráhy,“ uvádí ředitel Aquacentra Michael Paraska.

Hynek Hanza bude novým primátorem Teplic.
Volba PRO! Teplice nabízela ANO post primátora, to ale kývlo na spolupráci s ODS

Průběžně se pracuje také ve stávajících prostorách kryté haly, kde v původních bazénech vzniká dětský svět. Patrné už jsou betonové základy vymezující některé atrakce, například tzv. divokou řeku. Zůstal nosný sloup pro budoucí tobogán, který provozovatel zachová ve stejném tvaru, jako měl ten původní.

Podle Parasky bude vše hotovo na jaře. Což je ale o tři měsíce později, než se původně plánovalo. „Mohou za to nepředvídatelné situace, se kterými se musíme vyrovnávat,“ poznamenává ředitel. Na prodloužení termínu upozorňuje také vedení města, které přestavbu Aquacentra financuje.

Stavbaři až během budování například zjistili, že původní dokumentace ke staré hale neodpovídá v některých částech realitě. „Založení základů současného Aquacentra v části ke skále bylo ve výrazně nižší hloubce než v původním projektu,“ popisuje jeden z problémů náměstek primátora Hynek Hanza. Proto museli dělníci celý tento prostor nejprve více zpevnit, aby mohli postavit nový krytý bazén pro plavce.

Vizualizace proměny Tržního náměstí v Teplicích.
VIZUALIZACE: Tržiště v centru Teplic potřebuje oživit

Krytý areál s bazény a doplňkovými sportovišti fungoval bez větších přestávek v Teplicích od roku 1996. Cílem přeměny bazénové části na dětský svět je přilákat do areálu více lidí. V bazénech s novými vodními atrakcemi, podobnými těm v Mostě či Chomutově, se mohou rodiny s malými dětmi těšit na výrazně teplejší vodu, než tomu bylo v těch původních.

STUDENÁ VODA NELÁKALA

„Pocitově studená voda byla jedním z negativních hledisek, na které si lidé stěžovali,“ podotýká primátor Jaroslav Kubera. Sám přiznal, že i jeho chladnější voda odrazovala.

Přestavbu bazénové části za přibližně 300 milionů korun má na starosti firma Metrostav. „Kromě vlastní rekonstrukce bazénů dozná změn také technologie v zázemí, kterou běžný návštěvník nevidí. Právě kvůli přístavbě nového bazénu celé zázemí musíme rozšířit,“ přibližuje zástupce firmy Roman Vildner.

Hala měla pro provoz bazénů využívat vlastní zdroj termální vody. Zkušební vrty v sousedství ale nepotvrdily původní domněnky, že by to pro zařízení kapacitně stačilo. Proto i nadále bude do Aquacentra přitékat voda z pramenu, který využívají místní lázně.

Rekonstrukce teplického Aquacentra.
FOTO: Místo lidí v bazénech Aquacentra řádí bobík