Již pošesté je přijal zdejší penzion Sola fide, aby si tu aktivně odpočinuli před maratonem, který je čeká v předvánočním období, protože konec roku je pro chráněné dílny obdobím žní.

Vedle rehabilitačních procedur, které velmi kvalitně zajišťovali pracovníci rehabilitace Obchodní akademie Janské Lázně (jedné z mála středních škol, poskytujících vzdělání mladým lidem s těžkým zdravotním postižením), byl program bohatě naplněn řadou pohybových či poznávacích aktivit.

Některé byly tradiční a osvědčené, jiné měly při letošním pobytu premiéru. Hned první den pobytu navštívili kozí farmu a odpoledne trutnovský jarmark s bohatým kulturním programem. Užili si koncertu skupin Mirai a Beatles Revival i vystoupení Davida Kollera.

U příležitosti 112. výročí posvěcení kostela Panny Marie v Dubí se v sobotu konala slavnost.
OBRAZEM: V Dubí se sešli lidé na slavnosti u kostela

V dalších dnech už se kulturní a sportovní program dělil o čas s dopoledními rehabilitačními procedurami. „Dvakrát jsme navštívili nedaleké Polsko, ať už při tradičním nakupovacím výletu nebo při poznávacím zájezdu do Kowar, kde na jednom místě našli řadu miniatur hradů a zámků,“ říká vedoucí pobytu Mirka Horová, jinak vedoucí ekonomického úseku Arkadie.

„Stihli jsme i Hospital Kuks s úžasnými sochami Matyáše Brauna a po prohlídce jsme ještě absolvovali procházku lesní cestou k Braunovu Betlému, vytesanému do skály,“dodává Horová.

Do programu se vešel ještě tradiční turnaj v bowlingu a chybět nemohl ani oblíbený večírek s hudbou a tancem. Při něm si skupina účastníků připravila pro ostatní překvapení – vtipné taneční vystoupení moderované vedoucí jedné z chráněných dílen, Jitkou Vojtíškovou.

Josef Hon

Vyrobili si káry a dali si dostaveníčko v na kopci v Háji u Duchcova.
FOTO: Závodu kár v Háji u Duchcova se nevyhnuly karamboly