Shrňme fakta. Volby v lázeňském městě vyhrála ODS, v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít osm mandátů. Druhá Volba pro Teplice se ale pokouší vyjednat koalici, která by občanské demokraty poslala do opozice. Problémem je pro ně hlavně primátor Jaroslav Kubera (ODS), čímž se netají lídr a největší oponent současného představitele města Jakub Mráček. „Zastupitelé zvolení za hnutí VOLBA PRO! TEPLICE interpretují výsledky komunálních voleb jako jednoznačné volání po změně. Teplická ODS dostala nejméně hlasů v dvacetileté historii, konkrétně 26,74 % oproti 47,34 % před osmi lety," vypočítává hlavní vyzyvatel dosavadního primátora, lídr hnutí VOLBA PRO! TEPLICE Jakub Mráček.

ČTK se na základě rozhovorů s lídry snažila rozkrýt možnosti, jak by to v Teplicích mohlo vypadat. Deník se k variacím připojuje. Ve hře je několik variant.

Nadpoloviční většinu v zastupitelstvu by získala koalice Volby Pro! Teplice, ANO 2011, TOP 09 a ČSSD. Tu upřednostňuje jak Volba pro Teplice, tak hnutí ANO 2011. „S Jaroslavem Kuberou se nestane ve vedení magistrátu žádná změna. Pro to, aby nějaká změna nastala, jsou ta uskupení ochotná zapomenout na chvíli na politickou značku," vysvětlil Jakub Mráček.

Za nejlepší považuje tuto variantu i hnutí ANO. Jeho lídr Jaroslav Bžoch ale nevyloučil ani podporu možné koalice čtyř parlamentních stran, tedy ODS, ČSSD, ANO a TOP 09. Spolupráci ale podmiňuje tím, že by v čele města už dál nebyl Kubera. „Kdyby zůstal primátorem, tak by to zhatilo všechny naše snahy. To, proč jsme do voleb šli, by bylo naprosto bezpředmětné," vysvětlil Bžoch.

Takto složenou koalici by podpořila i MOJE TEPLICE TOP 09. Lídr Petr Měsíc připustil, že o ní strana jedná. „Je to ve fázi prvních kontaktů a nástřelů, zatím nejsme nikde posunutí," doplnil Měsíc.

Klíčovou roli zřejmě tedy bude hrát v Teplicích sociální demokracie a její tři získané mandáty. Strana zatím přednostně vyjednává s vítězem voleb, tedy ODS. „Udělali jsme si průniky programů. Teď řešíme, co jsou ochotni nám nabídnout, abychom byli schopni splnit naše základní programové cíle," vysvětlila lídryně sociálních demokratů Dagmar Waicová. ČSSD zatím ale nevyloučila ani jiné varianty. Příliš ale nevěří spolupráci s Volbou PRO! Teplice. „Jsou pro nás nečitelní," doplnila Waicová.

Striktní v souvislosti s informacemi ohledně vyjednávacích pozic je lídr ODS a primátor Jaroslav Kubera, který město vede 20 let. Odmítl k vyjednávání říct jakékoli podrobnosti. „Jednání probíhají. To je všechno, co k tomu teď řeknu," doplnil Kubera.

KOHO  CHCETE ZA PRIMÁTORA? ANKETA ZDE, HLASOVÁNÍ KONČÍ V NEDĚLI 19.10. 23:59