Bylo to vloni v srpnu, když se krátce po půlnoci na základně hasičů v Teplicích rozezněla poplachová siréna. Pro četu, která zrovna sloužila, to značilo jediné: „Chlapi, máte výjezd!“ V paměti jim tato událost zůstává ještě dnes. Po nárazu do pilíře mostu v Soběchlebech začalo hořet auto, ve kterém byl zaklíněný člověk.

Bohužel se ho už nepodařilo zachránit. Jak se později ukázalo, šlo o nehodu, při které hrál jednu z hlavních rolí alkohol. Vyšetřovatelům to potvrdila soudní pitva řidiče.

Ilustrační foto.
Náraz auta do pilíře železničního mostu si vyžádal lidský život

V celém Česku došlo vloni k více než čtyřem tisícům nehod, na kterých se podepsal alkohol či drogy. Umřelo při nich 50 lidí. V teplickém okrese byla taková tragická nehoda jediná. Havárií s alkoholem či drogami tu ale bylo více. Podle mluvčího Daniela Vítka jich policie na Teplicku vloni řešila celkem 42.

Ne vždy byl alkohol bezprostřední příčinou nehody. „Nemusel ho mít jen viník nehody, ale také další účastníci. Třeba řidič auta, do kterého někdo jiný na křižovatce z jiné příčiny narazil,“ podotýká Vítek.

Pomalejší reakce, špatný odhad

Pokud je někdo pod vlivem alkoholu či drog, je na silnici nebezpečný. „Když je řidič pod vlivem alkoholu, mnohem déle reaguje na nějaký podnět či nějakou překážku. A pokud je pod vlivem drog, tak je takovej free,“ říká dopravní expert BESIP Jan Pechout.

„Free“ byl rozhodně řidič, kterého honili v úvodu letošního roku policisté v Novosedlicích a Teplicích. Divoká jízda skončila nehodou na kruhovém objezdu, kde auto ve velké rychlosti dostalo smyk. Zfetovaný řidič na sebe upozornil prakticky sám, protože jel po silnici s autem bez značek.

Tragická nehoda dodávky a nákladního vozu u Počapel
Tragická bilance. Na silnicích v Ústeckém kraji loni zemřelo téměř 50 lidí

Když se ho následně policisté snažili zastavit, místo brzdového sešlápl plynový pedál. A moc dobře věděl proč. Poté, co jeho nebezpečnou honičku s policisty zastavil obrubník na kruhovém objezdu v Teplicích, udělali mu testy. Řidič měl v sobě drogy. Navíc měl kvůli předchozím prohřeškům od soudu zakázané řízení auta. „Hrozí mu za to dva roky,“ uvedl Vítek.

Připomeňte si některé nejvážnější nehody z poslední doby:

Hasiči - ilustrační foto
Řidič nepřežil náraz do pilíře mostu v Soběchlebech
Tragická nehoda u kruhového objezdu v Bystřanech
U Bystřan se stala tragická nehoda. Auto skončilo na svodidlech
Dva osobáky se čelně střetly v Úpořinách. Jeden člověk zemřel
Dva osobáky se čelně střetly v Úpořinách. Jeden člověk zemřel
Nehoda dvou cisteren v Bílině.
Dopravu přes Bílinu zkomplikovala srážka dvou cisteren a další (tragická) nehoda
Tragická nehoda u Bílky
FOTO: Tragická nehoda na Teplicku: favorit s přívěsným vozíkem se střetl s autobusem. Jeden člověk zemřel