V kraji jste jedinou střední školou takového ražení. O studenty asi nemáte nouzi?
Asi tolik ani nejde o to, že jsme jedinou školou svého druhu, ale je tady dobrý tým profesorů. Že mají co naučit, co předat. Mnozí z nich školou doslova žijí a žákům dávají vše ze svých znalostí a zkušeností, jak odborných, tak lidských. Samozřejmostí je dobré zázemí i to, že jsme v Teplicích, což je lázeňské, tedy kulturní, město. Máme též velké štěstí na zřizovatele, který nás podporuje, a přeje nám i město Teplice. V neposlední řadě jde i o atmosféru na škole a ta je přátelská a tvůrčí.

O jaké studium je aktuálně největší zájem?
V kurzu je studium populárního zpěvu. Pravděpodobně se na tom podepisuje fenomén muzikálů a různých televizních pěveckých soutěží apod.. Zvýšený zájem jsme ale letos zaznamenali i o studium klasických nástrojů. Letos jsme po několika letech po prvním kole přijímacích zkoušek naplnili kapacitu školy a dokonce jsme museli uchazeče i odmítat. A to nikoliv z důvodu nevykonání přijímací zkoušky, ale z důvodu kapacitního.

Během roku pořádáte hned několik soutěží…
Jsou to naše radosti, děláme to nad rámec klasické výuky. Od roku 2015 jsme partnery každoroční mezinárodní klarinetové soutěže „Czech Clarinet Art". Minulý víkend jsme poprvé ve spolupráci se ZUŠ Teplice pořádali vlastní národní klavírní soutěž „Beethovenovy Teplice". Na soutěži se sešlo 52 nadějných klavíristů a klavíristek. V silné konkurenci uspěly i Teplice. Na druhém místě v kategorii 3 se umístila naše studentka Monika Schreinerová (profesorka H. Tölgová), čestné uznání získaly Simona Müllerová a Aneta Hlubučková (prof. Hana Turková). Naše budoucí studentka Donika Rosenkrancová (profesorka H. Tölgová) v kategorii 2 obsadila první místo. O první příčku se s ní ve stejné kategorii dělila Sofie Popová ze Základní umělecké školy Teplice (paní učitelka Alena Hejdová) a nejmladší oceněnou teplickou klavíristkou byla Vendula Jilečková v kategorii 0 (paní učitelka Markéta Loskotová) . Ohlasy na 1.ročník této soutěže byly velmi pozitivní a tak doufáme, že i ona se stane vítanou tradicí.

Brzy bude konzervatoř hostit i tradiční celorepublikovou soutěžní přehlídku „Teplické flautohry". Je to tak?
Ano, uskuteční se od 22. do 24. dubna. Půjde již o sedmý ročník a ze skromných začátků, jako zhmotněný nápad našich kolegyň ze třídy zobcových fléten se vyvinula prestižní a účastníky i pedagogy ZUŠ oceňovaná soutěž. Obvykle se u nás sejde cca 200 mladých hráčů na zobcovou flétnu.

Ředitelkou jste dva roky …
Přišla jsem ze soukromé sféry, pracovala jsem na manažerské pozici v nadnárodní firmě. Konzervatoř ale znám a mám k ní vztah, neboť jsem zde studovala hru na klavír. Ke klavíru vedu dceru, sama hraji jen výjimečně a umělecké ambice nemám. Po svém absolventském koncertě jsem klavír zavřela a život šel prostě jiným směrem. (úsměv)

Jak bude škola slavit své 45. výročí?
Program bude pestrý. Konzervatoř má být slyšet, takže půjdeme mezi lidi. To se vlastně děje v průběhu celého roku, protože naše studenty mohou lidé slyšet a vidět například při kolonádních koncertech, na koncertech konaných v Domě kultury, při vystoupeních na různých místech Teplic či v řadách Severočeské filharmonie. Vrcholem oslav bude koncert 4. června, o jehož náplň se postará náš orchestr, posílený o bývalé absolventy, kteří nyní třeba hrají v Symfonickém orchestru hl. m. Prahy, České filharmonii nebo různých zahraničních tělesech. Bude to určitě velký zážitek. (kos)