Čtyři desetiletí zamčený kostel, jehož krásný interiér byl skryt očím veřejnosti, se tak probudil k životu.

OBJEVOVALI ZBYTKY NÁHROBKŮ

Nejprve bylo třeba vysekat a vyčistit zarostlé okolí, kde pracovníci Služeb města Oseka objevovali ve vysokém podrostu schované zbytky barokních náhrobků. Partičky, popíjející tu krabicové víno a dělající nepořádek si musely dát odchod.

„Jako první přišla na řadu rozbitá okna, aby sem nemohli létat holubi, kteří se tu za oltářem zabydleli. O vyčištění a úklid kostela se postarali obyvatelé azylového domu, který je v sousední budově bývalé fary," popsala nám začátek záchranných prací starostka Oseka Lenka Říhová.

Pak už mohly začít nejnutnější záchranné práce. Probíhají na etapy tak, aby byly únosné pro rozpočet města. „Už se nám podařilo opravit střechu, jsou vyměněná všechna okna, dokončuje se rekonstrukce velkých vstupních dveří. Dodělává se také oprava podezdívky plotu, na kterou by měl letos přijít nový plot kolem upravené zahrady," uvedla starostka.

REKONSTRUKCE ELEKTROINSTALACE

V rozpočtu je letos připravený 1,5 milionu korun a v plánu je také rekonstrukce elektroinstalace jak uvnitř kostela, tak také nasvícení této dominantní osecké kulturní památky zvenku.

„Právě nevyhovující elektroinstalace nás nejvíc brzdí v pořádání koncertů, výstav a dalších kulturních akcí," dodala Lenka Říhová. Těch už se tu s velkým ohlasem konala celá řada.

Kostel sv. Petra a Pavla v OsekuKostel, vystavěný na místě původního románského kostela, byl přestavěn v barokním slohu v roce 1714. Součástí zahrady byl i starý osecký hřbitov, zrušený kolem roku 1830. Na něm je zajímavý především empírový pomník saského prince Josefa de Saxe. Autorem pomníku je saský dvorní sochař J. F. Petrich.