Nové koupaliště v Teplicích by mohlo vyrůst u vodojemu za sídlištěm Nová Ves. Taková je představa současného vedení města. Opozice by raději obnovila malou plovárnu v Zámecké zahradě. Konkrétní rozhodnutí o výstavbě zatím nepadlo, vše je ve fázi studií.

Teplice nemají venkovní koupaliště už dvě desítky let. V roce 1997 skončila plovárna v okraji parku v centru města, které se říkalo Zámecká a která jako místo pro koupání fungovala v Teplicích přes šedesát let.

V roce 2000 město ukončilo provoz také na svém přírodním koupališti Anger. V obou případech z ekonomických důvodů. Od té doby jsou lázeňské Teplice bez venkovního koupání.

VENKOVNÍ BROUZDALIŠTĚ MÁ AQUACENTRUM

Funguje pouze kryté Aquacentrum, které nabízí slunění na trávě vedle haly s malým brouzdalištěm pro děti. „Nepokryje to nároky běžné plovárny. Ale pro maminky s malými dětmi to je dostačující,“ říká primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Podle něj se ovšem město výstavbě nového venkovního areálu nebrání. Hlavní roli zde podle primátora hrají peníze. „Nejde myslet jen na vynaložení financí za výstavbu, ale také za následný provoz,“ podotýká.

Torzo dřevěného vstupního portálu a převlékárny koupaliště Zámecká.
Tepličané chtějí návrat koupaliště do Zámecké zahrady

Podle něj se téma koupaliště ve městě řeší mezi lidmi jenom v létě. „O prázdninách, když je teplo. Krásné slunečné dny ale nenahradí ztráty, kdy je v létě ošklivě. Navíc i přes zimu se musí areál nějakým způsobem udržovat, a to nás všechny stojí nemalé peníze,“ míní Kubera.

I přesto si vedení města nechalo loni od místních architektů vytipovat místa, kde by mohlo vyrůst v budoucnu nové městské koupaliště.

Ze studie vzešlo sedm lokalit, z nichž se jako nejoptimálnější zatím jeví prostor za sídlištěm u vodojemu na Nové Vsi. Ve hře je i prostor v rozlehlém třešňovém sadu pod hotelem Panorama v části Šanov II. V obou případech rozměrný komplex několika bazénů se zázemím.

To se nelíbí opozici, která by raději uvítala návrat Zámecké, a to spíše v nostalgickém stylu menší plovárny.

Toto je ofoceno z plátna v rámci promítání videoprezentace možných míst, kde by mohlo být v Teplicích v budoucnu koupaliště. Pro město Teplice místa vytipoval Ateliér MiSe Teplice.
Líbilo by se vám v Teplicích koupaliště u vodojemu? Nebo na Třešňovce?

„Není třeba velké kapacity. Okolí města nabízí dostatek možností k letnímu koupání. Městská plovárna by měla být hlavně dostupná pro rodiny s dětmi. A Zámecká byla pro takové koupání ideální,“ říká zastupitel Jiří Řehák (Volba pro Teplice). Z opozice je pro obnovení plovárny také hnutí ANO.

Náměstek Hynek Hanza (ODS) do budoucna nevylučuje opětovně zařazení prostoru po bývalé plovárně v Zámecké zahradě zpět do parku, jak tomu v historii bylo. Ale aby zde vzniklo venkovní koupaliště, nevidí jako příliš reálné. Především proto, že už to není majetek Teplic. Město areál bývalé Zámecké prodalo v roce 1999 soukromníkovi za přibližně 1,4 milionu korun.

CHYBÍ PARKOVIŠTĚ

„Z hlediska správného hospodaření s veřejnými prostředky může být vykoupení pozemku zpět pro město velmi problematické. Proto preferujeme jiné varianty pro nové koupaliště,“ řekl Hanza s tím, že pozemky na Nové Vsi a Třešňovce jsou městské.

V případě Zámecké podle radnice chybí i kapacity na parkování a nevyjasněné je tu i budoucí dopravní řešení. Preferovanými lokalitami tak zůstávají prostory u vodojemu na Nové Vsi a v Třešňovce.

Lidem je nostalgické plovárny snadno dostupné v centru Teplice líto. „Na Zámecké jsem strávil hodně prázdninových dnů. Už jako dítě, později jako student. Svému dítěti už mohu pouze ukazovat, kde jsme se jako malí s kamarády koupali. Je škoda, že takové koupaliště nevydrželo,“ vypráví Petr z Teplic.

Dříve v Teplicích fungoval Anger v Trnovanech, plovárna v Zámecké zahradě a dostupný MHD byl také Pudlák v nedalekém Újezdečku.

Dnes už ale ani jedno z těchto koupališť neexistuje. Lidé jsou nuceni dojíždět na Barboru, která sice patří k vyhlášeným rekreačním areálům, ale od Teplic je daleko. Od loňského roku je také dostupná zatopená šachta Milada na Ústecku.

Venkovní bazén na Klíši je vypuštěný a uzavřený. Postupně zarůstá trávou a plevelem.
Koupaliště na Klíši bude do dvou let