Místostarosta Štětí na Litoměřicku Miroslav Andrt vystřídá na pozici předsedy Radka Scherfera z Chomutova, který stranu vedl poslední dva roky. A právě novopečený šéf Andrt po svém zvolení hned řekl, chce krajskou buňku sjednotit, protože v řadě organizací panuje nevraživost. Nové krajské vedení chce řešit také v nejbližší době situaci v Duchcově na Teplicku, kde byla kvůli vzniku koalice s KSČM a Dělnickou stranou sociální spravedlnosti zrušena místní organizace ČSSD. Vyloučení ze strany zřejmě čeká jen ty, kteří podepsali koaliční smlouvu. Mezi nimi je i duchcovský starosta Zbyněk Šimbera. Duchcovskou buňku zrušil loni v prosinci ústřední výkonný výbor strany, tehdejší vedení v Ústeckém kraji to udělat odmítlo.

Pro Andrta v sobotu hlasovalo 73 ze 111 delegátů krajské konference v Teplicích, 37 jich bylo proti. Prioritou nového předsedy je krajskou stranu sjednotit.

„V řadě okresů jsou šarvátky, je tam nevraživost mezi našimi představiteli, takže určitě ta role nebude jednoduchá. Osobně jsem si vytkl za cíl sjednotit a stmelit nás pod hlavičkou ČSSD tak, abychom se kvalitně připravili na krajské volby," řekl Andrt. Sám chce stavět na zkušenostech z komunální politiky.

Nové vedení krajské ČSSD se v nejbližší době zaměří na situaci v Duchcově. Chce, aby většina členů přešla ze zrušené buňky ČSSD do jiné organizace. Vyloučení ze strany zřejmě čeká jen ty, kteří podepsali koaliční smlouvu. Mezi nimi je i duchcovský starosta Zbyněk Šimbera. „Tak, jak vedení rozhodlo, jsme se distancovali od extremistických stran, na druhou stranu doufám, že se tam podaří znovu obnovit místní organizaci, aby se to tam v průběhu dvou tří let povedlo stabilizovat tak, aby ČSSD svoje pozice obhájila," řekl Andrt.

Duchcovskou buňku zrušil loni v prosinci ústřední výkonný výbor strany, vedení v Ústeckém kraji to udělat odmítlo. Bývalý předseda Scherfer už dříve řekl, že považuje za pozitivní, že začala diskuse o tom, jak zlepšit situaci v sociálně vyloučených lokalitách. „Já to kvituji … my jsme od začátku deklarovali, že naši snahou bylo rozhýbat tyto otázky ve straně, aby se o tom začala vést diskuse. To se netýká jen Duchcovska, obdobný problém máte na Chomutovsku, Mostecku, Teplicku, Šluknovsku," dodal.

Delegáti konference jednoznačně podpořili předsedu strany a premiéra Bohuslava Sobotku, který na březnovém sjezdu strany bude obhajovat stranickou funkci. Nominaci na prvního místopředsedu získali Jeroným Tejc a Milan Chovanec. Na pozice řadových místopředsedů ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová, Lenka Teska Arnoštová, Lubomír Zaorálek, Martin Starec a děčínský poslanec Jaroslav Foldyna. Naopak neuspěl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.(čtk)