Jako důvod svého odmítavého stanoviska odpůrci uvádějí, že stávající majitel tento hotel nedávnou pořídil od jiného soukromníka za přibližně šest milionů korun. A nyní za něj od města požaduje o čtyři miliony více.

VYUŽIJÍ STÁTNÍ DOTACI

Starosta Krupky Zdeněk Matouš ale jakékoliv nařčení z nevýhodnosti koupě odmítá. „Podle realitek je cena za tento dům dobrá a v místě obvyklá," argumentuje Zdeněk Matouš s tím, že město už má plány, co s bývalým hotelem dělat dál.

„Přebudujeme ho na seniorské byty s pečovatelskou službou. Využijeme k tomu i státní dotaci," řekl starosta.

Opoziční sdružení Zdravá Krupka již ale několikrát upozorňovalo na to, že Krupka coby město další dům pro seniory v současné době nepotřebuje.

V Krupce spustili unikátní systém, který zkrátí dojezd záchranky.
FOTO: Krupka propojila strážníky se záchrankou. Jako první v kraji

„Kapacity těch současných jsou dostačující. Nevyhovující je jejich stav. Právě tam by měly směřovat investice města a nikoliv do nevýhodných nákupů dalších nemovitostí," říká zastupitelka Zdravé Krupky, Miloslava Bačová.

Podle krupského starosty by ale právě senioři mohli být těmi, kdo oživí stávající prostor v okolí bývalého hotelu. Ten se nachází na centrálním Mariánském náměstí. O revitalizaci náměstí mluvil na zastupitelstvu, kde se návrh na odkoupení hotelu projednával, také Jaroslav Dubský z vedení radnice. Poukázal na potřebu vynaložit další finanční prostředky, které by celý prostor náměstí ještě více zatraktivnily.

„Rekonstrukci hotelu na dům s pečovatelskou službou vidím jako vhodný krok," poznamenal.

LIDÉ SE ZLOBÍ

Na zastupitelstvo, kde se o prodeji bývalého hotelu hovořilo, přišli také lidé, kteří mají bydlet v okolí bývalého Horalu. Poukázali na to, že nynější stav je už neutěšitelný.

„Bordel, hlahol, střídají se tam slečny, a nikdo s tím nic neudělá," popisoval situaci muž z okolí. Na ne příliš dobrý stav poukázal i tajemník František Růžička. „Strážníci sem musí jezdit několikrát týdně. Řeší se rušení nočního klidu a další věci," poznamenal.

Obyvatelé ze sousedních domů dokonce přinesli na radnici petici, ve které žádají, aby město stávající stav nějak řešilo. A pro případný odkup hotelu do majetku města vyjádřili přímý souhlas. Nelenilo ale ani opoziční sdružení Zdravá Krupka, a vydalo své odmítavé prohlášení k případnému nákupu hotelu za cenu 10 milionů korun.

Ilustrační foto.
Mikrojesle vznikají v Krupce. Budou zdarma a ponesou jméno Kyliánek

„Řadu let byl bývalý hotel Horal na prodej. Jeho cena postupně klesala, až byl v červnu loňského roku prodán za 6,2 mil korun. Nový majitel ho však obratem nabídl k prodeji městu Krupce. Prodejní cenu navýšil na 10 milionů," uvádí ve svém stanovisku za Zdravou Krupku Miroslava Bačová.

Z podnětu starosty před schvalováním odkupu proběhla dvě jednání několika zastupitelů se současným majitelem o ceně, za niž je ochoten hotel městu prodat. Na případné snížení ceny nepřistoupil.

Deníku se nepodařilo stávajícího majitele bývalého hotelu Horal, vyplývajícího z veřejného náhledu do katastru nemovitostí, zkontaktovat. Jde o živnostníka z regionu, který se pohybuje mimo jiného mezi realitami.

ZASTUPITELÉ BYLI PRO

Zastupitelstvo nakonec schválilo nákup zchátralého hotelu za 10 milionů korun v tajném hlasování. Pro koupi se vyjádřilo 13 z 18 zastupitelů, jeden se zdržel. Všichni tři zastupitelé za Zdravou Krupku a jeden zastupitel za KSČM se tajného hlasování nezúčastnili a na dobu hlasování opustili jednací sál.

Bývalý hotel Horal v Krupce byl v minulosti vyhlášeným místem pro ubytování návštěvníků města. Konaly se zde i zábavy. Nyní objekt už takové renomé ve městě nemá.

Pokud by radnici vyšel plán na dům s pečovatelskou službou, vrátí se senioři tzv. na místo činu. Kroniky uvádějí, že právě v tomto objektu kdysi fungoval místní klub důchodců.

Dominik Feri
Dominik Feri: Sobotka mě poprvé překvapil