Tři čtvrtě miliardy korun chtějí v příštím roce proinvestovat v Teplicích. Vyroste za to nový zimní stadion, promění se Aquacentrum, do ulic vyjedou hybridní trolejbusy a školní komplex Na Stínadlech dostane nový kabát. Lázeňské město se i přes tyto velké investice nezadluží, protože má úspory z minulých let.

ŽÁDNÁ ČERVENÁ ČÍSLA

S obřími investicemi počítá návrh rozpočtu, o kterém budou v pátek hlasovat zastupitelé. „Celé mé působení v čele města prosazuji, aby se Teplice nedostaly do červených čísel. A bude tomu i nadále. Jsem zastáncem toho, že na všechno se musí nejprve našetřit,“ říká primátor Jaroslav Kubera (ODS). Pro své investiční plány na příští rok musí v pátek získat podporu většiny z 27 zastupitelů.

Slavnostní zahájení stavby zimního stadionu.
Kubera rozbil ledovou kostku. Tak začala stavba zimního stadionu

Za novou ledovou arénu, kterou už liberecká firma Syner letos na podzim začala budovat na Stínadlech, dá město 230 milionů korun.

Za přestavbu stávajícího Aquacentra na dětský svět s novým plaveckým bazénem z pokladny ubude téměř 290 milionů korun. I tento projekt už v Teplicích běží, plavecký areál od podzimu předělává Metrostav. V obou případech má být hotovo na sklonku příštího roku.

Poklepání na základní kámen s maketou nových bazénů s dětským světem.
Aquacentrum v Teplicích se přiblíží více dětem

Další velkou investicí v příštím roce má být pořízení nových trolejbusů pro teplickou MHD. Teplice získají pět hybridních a další tři klasické vozy v celkové ceně přibližně 120 milionů korun.

Navrhovaný rozpočet má na příjmové straně miliardu, výdaje jsou o 780 milionů vyšší. „Schodek tři čtvrtě miliardy vypadá strašidelně,“ říká Jakub Mráček z opoziční Volby PRO! Teplice.

POLEMIKA KOLEM ZIMÁKU

Právě toto sdružení není příliš nakloněno tomu, aby se utrácelo v tak velkém objemu. K některým už započatým projektům mají členové opozice dokonce výhrady. „V případě zimního stadionu se obávám, že to je příliš drahá stavba. Podobné nové stadiony v jiných městech stály nejméně o 100 milionů méně,“ míní zastupitel Jiří Řehák.

Vedení města ale nesouhlasí. „Vychází to ze současných poměrů ve stavebnictví. Snažíme se vyjít vstříc požadavkům sportovců,“ obhajuje cenu náměstek primátora Hynek Hanza (ODS).

TENTO TROLEJBUSOVÝ KORÁB ZE ŠKODOVKY BRÁZDIL TEPLICKÉ ULICE
Pět nových trolejbusů pro Teplice dodá Škoda Electric

Na nakládání s městskou pokladnou mají Tepličané rozdílné názory. Zatímco seniorka Helena Voctářová nad plánovaným vydáním z pokladny udiveně kroutí hlavou, 32letý Miloš Štěpánek označuje plány města za dobré. „Aquacentrum potřebovalo zmodernizovat. A zimní stadion také chybí. Ještě by to chtělo to koupaliště,“ podotýká.

Rozpočet Teplic na rok 2018 připravoval finanční odbor magistrátu. Finální verzi, která je k nahlédnutí na úřední desce města, předkládá vedoucí odboru Roman Jodas. Podle něj je město Teplice už delší dobu finančně zdravé.

„Pro udržení dobré finanční kondice do budoucna je potřeba využívat nových zdrojů či dotací na plánované akce. Je také důležité maximálně využívat majetku města k získání vyšších příjmů. A je také potřeba udržovat, případně snižovat provozní výdaje,“ připomíná Jodas.

Ilustrační foto.
Úřad očekává nápor. Dva tisíce lidí si ještě nevyměnilo řidičák