„Na špatně udělaných lyžích vás to na kopci nebude bavit. Pokud nemáte opravené skluznice a nabroušené hrany včetně podbrus, tak jen stěží využijete funkci carvingu. Navíc na neservisovaných lyžích je větší šance na pád a tím i na způsobení si nějakého nepříjemného zranění," říká Martin Podsedník. A jaký je správný postup při úpravě skluznic a hran sjezdových lyží?

„Nejprve musíme lyže očistit a opravit skluznici, pak je správně srovnat, zbrousit, udělat strukturu, nabrousit hrany a nakonec lyži napustit parafínem a vyleštit," říká servisman.

V teplickém servisu firmy Regalbike jsme byli svědkem jednoho takového dokonalého tuningu lyží. Z páru podrápaných a tupých sjezdových lyží se pod rukama Martina Podsedníka během 40 minut staly sjezdovky, které vás na svahu nenechají ve štychu. „„Používáme rakouské stroje Wintersteiger. Jsou velmi kvalitní a přesné. V kraji není moc servisů, které by měly takové stroje. Výhodou zdejší techniky je, že umožňuje individuální přístup. Lyže po takovém servisu může dokonce být ještě o pár procent lepší, než když vyjede z „kombajnů"," sdělil ředitel teplického Regalbiku, který sídlí naproti teplickému ředitelství Policie ČR na Masarykově ulici.

Kompletně upravené lyže vás přijdou na 500 korun. Během sezony připraví na svahy až 750 párů lyží. „Lidí chodí hodně, prakticky se nezastavíme. Budeme mít otevřeno i o svátcích."Regalbike v Teplicích

Kromě servisu nabízí Regalbike i půjčovnu lyží. V brzké době rozjedou Podsedník a spol. i broušení bruslí. „Půjčovnu doporučuji každému, kdo si chce lyžování jen vyzkoušet. Zápůjčka kvalitních lyží vyjde od pátku do neděle na 300 až 500 korun. Řešit to koupí sjezdovek v obchodních řetězcích za čtyři či pět tisíc nemá moc smysl. Takové lyže jsou pěnové, nejsou ze dřeva. Po sezoně se začnou kroutit a jízda na nich je pak spíše nebezpečná než zábavná."

Podle Podsedníka lze kvalitní nové lyže koupit už za devět tisíc korun. Záleží na značce. „Deset tisíc za dobrou lyži je minimum. Při nakupování se musí zohledňovat výška, váha a taky jaký kdo je typ lyžaře. Jestli je sportovní, rekreační či sváteční. Čím jsou nároky vyšší, tím stoupá i cena. Z vlastní zkušenosti vím, že ideální střed je někde kolem 12 tisíců." (kos)

Není servis

jako servis …

Profesionální lyžaři vám potvrdí, že skluznice je důležitá, ale alfou a omegou jsou hrany. Lyže po úpravě skluznice musí jít do speciální mašiny, kde se provede „finiš" hran. Nastaví se především úhel z boku, stejný jako ze začátku na brusném papíru, a také úhel podbrusu. M. Podsedník