Nezřídka se stává její práce velmi emocionální náročnou. Jeden příklad za všechny. Na konzulát v saské metropoli se obrátila Češka, která při výkonu trestu ve věznici porodila dítě. Při návratu do naší země chtěla vzít svého potomka s sebou. Novorozenec, ale neměl potřebné doklady a nemohl přes hranice. „Pomáhali jsme jí je opatřit. Situace byla o to komplikovanější, že rodinné poměry ženy nebyly úplně standardní. V Česku už měla dvě děti, které jí byly odebrány a umístěny do dětského domova. Navíc partner se měl na ní dopouštěn násilí. Německé úřady měly pochybnosti v jakých bytových a sociálních podmínkách žije. Chtěly si to nejprve ověřit, než umožnily dítě vydat do Česka,“ vysvětlila generální konzulka České republiky v Drážďanech Markéta Meissnerová (42).

O záchranu Hadích lázní v Teplicích, objektu v soukromém vlastnictví, má zájem město Teplice.
O záchranu Hadích lázní má zájem město Teplice

Můžete přiblížit, co všechno dělá generální konzulát ČR v Drážďanech?
Sledujeme politickou situaci ve třech spolkových zemích Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko a asistujeme při kontaktech nejvyšších ústavních činitelů i ministerstev. Monitorujeme aktivity v řadě různých dalších oblastí a v případě potřeby spolupracujeme na jejich rozvíjení. Jde například o česko-německá partnerství měst, škol a univerzit, muzeí, galerií, euroregionů, obchodní komory a spolků. Plníme některé funkce obecního úřadu, poskytujeme českým občanům pomoc v nouzi.

Jaké funkce?
Máme úřední hodiny pro veřejnost, při kterých je možné požádat o zápis matričních událostí, k nimž dojde v Německu, a to do české matriky. Jde o různé žádosti jako třeba zápis narození dítěte, zápis uzavřeného manželství v SRN do zvláštní matriky v Brně, vydání vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, žádosti o duplikáty rodných listů, o vystavení apostily apod. Za rok jsme vyřídili 255 takových žádostí. Doručujeme i písemnosti, o něž nebylo požádáno na zastupitelském úřadu, ale přímo u matričního úřadu v Česku. Jde o rodné, oddací a úmrtní listy, které nám zasílají úřady v ČR k předání a vybrání správního poplatku žadatelům žijícím v SRN. Hodně populární je v poslední době pátrání po předcích. Češi žijící v Německu si skládají rodokmeny a historické dokumenty z různých českých institucí si nechávají posílat přes nás.

Když ztratím peněženku s doklady, tak konzulát mi vydáte nový pas a občanku?
Občanský průkaz u nás vyřídit nelze, pouze cestovní pas. Pasy řešíme často. Lidem buď vyprší platnost, či ho ztratí nebo zjistí, že ho potřebují vyměnit za nový, když jdou žádat o různé sociální dávky. Pas slouží jako identifikátor (ID) a zdejší úřady ID vyžadují.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Plynárenská, Teplice, 1. třída paní učitelky Lenky Kristové, asistentky Andrea Medzanská a Jana Adamová.
Kauza nevhodných komentářů na adresu prvňáčků z Teplic spěje ke konci

Jak vypadá pomoc lidem v nouzi?
Jde o situace, kdy se občané ocitnou po automobilové nehodě, pracovním úraze v nemocnici, případně jsou přepadeni či skončí ve vězení. Pokud jim nejsou schopni pomoci z nějakých závažných důvodů rodinný příslušníci či příbuzní, tak se jim snažíme pomoci my. Řešíme i problémy sociálně slabých. Naše role je hlavně moderátorská, a když je potřeba, tak jim pomáhám překonat jazykovou bariéru. Nejsme policie a ani sociální úřad.

Na konzulátu lze volit?
Pokud jde o klasické vhození hlasovacího lístku do urny, tak to u nás jde pouze u voleb do Poslanecké sněmovny a na Hrad. Do senátu, Evropského parlamentu a krajských zastupitelstev ne. Pokud chtějí čeští občané žijící v zahraničí volit do senátu, tak musejí být zapsáni do zvláštního seznamu voličů a musí si vyřídit voličský průkaz. Odevzdat hlas pro svého senátorského kandidáta, musí voliči přijet ale do naší vlasti.

Pomáháte i v budování česko-německý vztahů?
Ano, a to jak ty diplomatické, tak podnikatelské i kulturně-společenské. Pořádáme či podporujeme různé literární večery, výstavy a přednášky. Pomáháme českým firmám a institucím s účastí na turistickém veletrhu v Drážďanech a na byznysovém veletrhu Zuliefermesse v Lipsku.

Ilustrační foto.
Teplická rarita: zeleně v okrese přibylo. Podobně je na tom už jen Sokolovsko

Hlavní turistickým lákadlem jsou pro obyvatele Ústeckého kraje asi Drážďany. Je v této metropoli, i přes loňské demonstrace, bezpečno?
Doporučila bych se vyhnout demonstracím, jinak je místo ve dne bezpečné, v noci je třeba být ostražitý, tak jako všude jinde, i v Česku. Pokud má někdo potřebu se demonstrací účastnit, tak určitě není šťastné a rozumné se snažit překonávat policejní bariéry a za každou cenu všechno fotit. Zažili jsme případ, kdy „lovci“ Pokémonů se dostali za výstražné pásky a policie je zadržela. Dalo to poměrně dost práce policii vysvětlit, že nejde o nějaké útočníky, ale hráče mobilní hry s oblíbenými hrdiny japonské hry a seriálu.

V Drážďanech jste něco málo přes půl roku. Jezdíte do Česka často?
Ano. Pracovně dominuje Ústecký kraj a hlavně Praha. Na ministerstvu zahraničí je to nastaveno, tak že pracovníci konzulátů se obměňují zhruba po pěti letech. Po té době se vrací zpět do vlasti a působí v centrále, kde využívají své nabyté zkušenosti ze zahraničí třeba při přípravě nové legislativy, která má ulehčit našim občanům v zahraničí. Kontakt s naší vlastí je důležitý. Ať člověk chce či nikoli, tak při pobytu v cizině ztrácí přehled, co se děje například na politické scéně, jaké české filmy běží v kinech či kolik je DPH na potraviny.

V Teplicích si ve středu 20. února mohla veřejnost poprvé zabruslit na novém Zimáku.
FOTO A VIDEO: Na novém teplickém Zimáku už si můžete zabruslit!