V krajském městě mohou lidé bioodpad odevzdávat ve sběrném dvoře ve Všebořicích. Podle radního pro životní prostředí Davida Daduče (PRO !Ústí) město i letos plánuje dva velké svozy odpadu ze zeleně ve vacích. Měly by se stejně jako v minulých letech uskutečnit na jaře a na podzim. Radnice ale zvažuje, že zavede i nádoby na bioodpad. "Byl bych rád, kdyby od příštího roku měli občané možnost odkládat biodpady také do určených sběrných nádob, zpočátku zřejmě jen v části města, kde by se systém otestoval," řekl ČTK Daduč.
Podobně jako v Ústí nad Labem je to v Mostě. "Provádíme už několik let zdarma svoz bioodpadu od domů, jedinou podmínkou je, aby si lidé koupili na tento druh odpadu odpovídající obal. Další možností je také odvoz do sběrného dvora," řekla mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.
V Děčíně jsou speciální nádoby na bioodpad přibližně ve čtvrtině města. Podle mluvčí radnice Markéty Lakomé stojí každoročně městskou kasu zhruba dva miliony korun. "Svoz tohoto odpadu v celém městě by vyšel městskou pokladnu na více jak osm milionů. Za likvidaci veškerého odpadu zaplatí město více jak 50 milionů korun ročně, na poplatcích za komunální odpad naopak vybere 21 milionů korun," doplnila Lakomá. Stejně jako v jiných městech mají lidé možnost odevzdávat bioodpad i do sběrného dvora Pískovna. Speciální nádoby má k dispozici 2300 domácností. Kromě rodinných domů i obyvatelé některých činžovních domů.
V polovině prosince podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vyhlášku o rozsahu a způsobu zajištění odděleného soustřeďování složek komunálních odpadů. Bioodpad tak obce musejí třídit každoročně minimálně od 1. dubna do 31. října; kov, stejně jako plasty, papír a sklo pak celoročně, už od 1. ledna letošního roku.