Možná jste to už zaregistrovali. Na železničních turistických linkách Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) došlo před několik dny ke změnám v pojmenování. Na nástupišti tak linka U15 Chomutov - Cranzahl nově nese označení T7 a z vlaku U25 Most/Ústí n. L. - Moldava se stala linka T8.

Změny vychází z převažujícího turistického charakteru těchto linek. „Status turistické linky mají tratě, které nejsou využívány k běžné celotýdenní dopravě tedy k cestám do práce či do školy. Tratě ale mají svůj výletní potenciál. Vedou třeba na zajímavá místa nebo pěknou krajinou,“ vysvětlila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Zelený autobus. Ilustrační foto.
Kraj uložil dopravci TD Bus další obří pokutu. Přesahuje 40 milionů korun

Změna se dotkla i linky U24 Litvínov - Teplice/Ústí n. L., z níž je nově linka U3. „Důvodem je, aby se číselně přiblížila k ostatním linkám v uzlu Ústí nad Labem. Nově se tedy na zdejším hlavním nádraží budou objevovat linky U1, U3, U4 a U5,“ doplnila mluvčí.

Dopravu na turistických linkách kraj objednává především v časech, kdy se předpokládá jejich využití turisty, tedy o víkendech, svátcích a prázdninách. „Často se na nich využívají i stará motorová vozidla, která třeba nesplňují standardy moderního cestování, ale na turistické lince mají příchuť nostalgie,“ řekla Fraňková.

ŽRALOKEM NA HORY

Takové vláčky jsou čím dál oblíbenější, proto rozhodl kraj o jejich častějším nasazení. „V turistické sezoně 2019 od 3. června do 30. září bude rozšířen provoz linky T1 Česká Kamenice - Kamenický Šenov o spoj s odjezdem z České Kamenice v 17.15, zpět z Kamenického Šenova se bude vracet v 18.25. Navíc v období letních prázdnin bude linka na rozdíl od zbývajících turistických motoráčků DÚK v provozu denně,“ dodala Fraňková.

V kurzu mezi výletníky je i přímý spoj z Ústí nad Labem do horské Moldavy takzvaným Žralokem, tedy moderní soupravou RegioShark. Ta začala jezdit na vrcholky hor začátkem listopadu hned po opravě sesuvu na Moldavské dráze. „Je to unikátní trať s viadukty a tunely. Navíc příroda v horách je moc pěkná. Těším se, až se tam vlakem s vnoučaty vydáme,“ sdělil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Mikulášský vlak.
FOTO: Pekelníci vyjeli vláčkem až na Moldavu. Děti si Mikulášský expres užily

Z ústeckého hlavního nádraží vyjíždí Žralok vždy v sobotu a v neděli, a to v 8.24, v Teplicích zastaví v 8.43. Na Moldavskou dráhu se napojí v Louce u Litvínova, kde bude v 9.10. Zpět z Moldavy se vlak vydá v 15.58. RegioShark ale nebude na Moldavě zahálet. Několikahodinovou čekací dobu mezi příjezdem a odjezdem využije k obratu do Mostu. „Moderní souprava 844 bude nasazována na vlaky 26850, 26803, 26804 a 26851,“ doplnila mluvčí kraje.

NOVÉ RYCHLÍKY

Nově se rozšíří provoz na lince R15 mezi Ústím a Libercem. Cestující budou mít možnost využít mezi Ústím a Benešovem nad Ploučnicí tři nové rychlíky. První bude odjíždět z Ústí v pracovní dny a sobotu v 5.27. Druhý vlak v pracovní dny a sobotu z Benešova do Ústí v 5.59. Třetí vlak pak bude odjíždět z Benešova do Ústí ve 21.54.

Od jara 2019 dojde také ke změně řazení vlaku RE20, který nese název Letní kometa. „Přímý osobní vlak Ústí nad Labem Děčín Bad Schandau Dresden, který byl doposud složený pouze z vozů k sezení, bude mít v příští sezoně řazen i vůz uzpůsobený pro přepravu jízdních kol s kapacitou 23 míst,“ uvedla Magdalena Fraňková. To uvítají zejména cyklisté, kteří se tak snadněji dostanou na mezinárodní labskou cyklostezku č. 2 nebo do Saského Švýcarska.

První autobus mezi Sebnitz a Dolní Poustevnou po 104 letech.
Z Dolní Poustevny do Sebnitz jezdí po 104 letech znovu autobus