Posledním případem se už zabývá policie. A řeší ho i lidé, především na facebooku. Tady se diskuze zvrhla v napadání a obviňování nejen vedení nemocnice, ale i spolku Fousek, který se o opuštěné a týrané kočky na Teplicku snaží starat.

VÝRAZNÉ ZDRAVOTNÍ RIZIKO 

„Toulavé kočky ve zdravotnickém zařízení představují výrazné hygienicko-epidemiologické riziko. Jsou-li bez veterinárního dohledu, mohou být zdrojem mnoha infekčních nemocí pocházejících od zvířat. Je nutno brát v potaz, že v nemocnici se nachází množství pacientů s oslabenou imunitou, po operacích či jinak nemocných, kteří mohou do bližšího styku s kočkami přijít," vysvětluje Tomáš Hrubý, ředitel zdravotní péče Nemocnice Teplice, proč nyní instalovali písemné upozornění na nevhodnost krmení koček v areálu nemocnice.

Snahou nemocnice je, aby si kočky v areálu nezvykly a nekontrolovaně se nemnožily. Nemocnice se totiž nemůže o toulavé kočky starat.

Jak zdůraznil ředitel nemocnice, není to ani její povinnost. Ze strany nemocničního personálu ale nejsou podle něj kočky žádným způsobem perzekuovány.

OPERACE PÁTEŘE. Neurochirurg Petr Vachata provádí unikátní operaci na klinice v Ústí.
Špičková práce lékařů na severu: Voperovaná tyč pomáhá lidem

Kočkám v areálu nemocnice pomáhá spolek Fousek. „Už v roce 2015 byl náš spolek požádán o pomoc, protože docházelo k podivným úmrtím nebo vážným zraněním koček. Od té doby jsme do naší péče převzali již devět koček, z nichž tři krátce na to zemřely. Tříměsíční kotě, které jsem vzala na léčbu domů, bylo zkopané a nikomu bych nepřála se dívat na utrpení, které ten malý chudák musel prožít. V péči naší členky je kočička, která byla loni těžce zraněná úderem do hlavy. Z krví zalitýma očima pobíhala dlouhou dobu po areálu nemocnice, než se jí konečně podařilo odchytit. Kočička je po zranění slepá a již u nás zůstane," popsala některé případy týrání „nemocničních" koček předsedkyně Fousku Irena Málková, která se angažuje i v posledním případu.

KOČKY JSOU POLODIVOKÉ

„Policie zahájila šetření a na moji žádost kočku odeslala na pitvu. Voda z jedné misky byla zaslána do laboratoře. Jen tím, že se podaří zjistit konkrétního viníka, který má toto týrání zvířat na svědomí, se snad podaří dosáhnout nápravy," uvedla Málková.

Kočky, o které se jedná, jsou polodivoké a nenechají se jen tak odchytit. Podle vedení nemocnice se jejich počet zvyšuje.

„Různě po areálu nemocnice rozmístěné misky s potravou, ale i hromádky granulí, které jsou pravidelně doplňovány milovníky koček, neslouží pouze za potravu oněm divokým kočkám, ale mohou sloužit za potravu i různým druhům hlodavců,. Kvůli miskám s jídlem se zvyšuje populace koček v areálu, a neklesá ani přes několik provedených kastrací, které šly k tíži Nemocnice Teplice," uvádí Hrubý s tím, že na prvním místě je pro nemocnici zdraví pacientů a návštěvníků. „Pokud by se našli zájemci o některé z koček, nacházejících se v areálu teplické nemocnice, a chtěli by jim nabídnout nový domov a postarat se o ně, mají samozřejmě naši plnou podporu a poděkování," dodává Hrubý.

Také Fousek už chce pracovat v klidu. „Pokud někdo nabyl dojmu, že jsme udělali málo či jsme situaci dokonce nezvládli, jak jsme se z diskuze dozvěděli, jen bych ráda uvedla, že jsme za 6 let zachránili již přes 800 koček. Vše děláme dobrovolně, po našem řádném zaměstnání, na úkor svého času a soukromí, zdarma. Na činnost nedostáváme žádné pravidelné dotace, spolek Fousek existuje jen díky darům hodných lidí. Z naší činnosti nám nevyplývají žádné povinnosti, jak se někteří mylně domnívají, motivuje nás pouze soucit a láska k těm ubohým stvořením," dodala Irena Málková.

Krajské kolo soutěže ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.
FOTO, VIDEO: Hasiči soutěžili ve vyprošťování zaklíněných osob