„Podle nejnovějšího předběžného výpočtu obsahuje ložisko Cínovec jih asi 28 milionů tun zásob s průměrnou kovnatostí 0,4% cínu, což jsou nadějné ukazatele pro budoucí ekonomické využití ložiska," řekl spoluzakladatel Geometu Otto Janout, ale dodává, že pouze vrtný průzkum může tyto výpočty ověřit do té míry, aby společnost mohla provést studii proveditelnosti využití ložiska.

Těžba ukončena počátkem 90. let

Těžba by zřejmě probíhala štolami z úpatí hor, nikoliv šachtou z Cínovce, jak tomu bylo v minulosti.

V oblasti Krušných hor byla těžba rud ukončena z ekonomických důvodů (obdobně jako v celé ČR) počátkem 90. let. Ale nové technologie a efektivnější způsoby dobývání cínové rudy vracejí zase těžbu na scénu. A to i přesto, že dřívější průzkumy kovnatosti na ložisku Cínovec jih byly odhadnuty jako nízké.

Licence, kterou Geomet má, pokrývá průzkumná území s celkovou rozlohou zhruba 600 hektarů a představuje prostor, který bude potřebný pro provedení ověřovacích geologických prací.

Cíl má Geomet jasný. Ověřit a nově zhodnotit zásoby celého ložiska. Plusem ložiska podle něho je i přidružené zrudnění lithia a dalších prvků zásadních pro rozvoj nových technologií a výroby zelené energie. „Zejména těžba lithia by zaručila dlouhodobě bezpečný zdroj surovin důležitých pro výrobu baterií např.: do hybridních a elektrických vozidel," nechal se slyšet jednatel Geometu Janout.

Do roka průzkum. A pak těžba?

Průzkum by měl začít příští rok a samotná těžba, když všechno půjde dle plánu, tak do šesti let. To co může těžbu výrazně ovlivnit je cena cínu a lithia na světových trzích. V danou chvíli se ceny pohybují okolo 20 000 USD za tunu cínu a 6500 USD za tunu lithium karbonátu. „Už samotný geologický průzkum je neobyčejně riskantní investicí. Výrazným plusem pro případnou těžbu je poloha lokality a její dostupnost z průmyslových center střední a západní Evropy," uvedl Janout.

Se záměrem nemáme problém…Starosta Dubí Petr Pípal, kandidát do senátu

„Se záměrem nemáme problém, důlní těžba do Cínovce historicky patří. Dubí a okolním obcím by navíc přinesla peníze a pracovní příležitosti, kterých je v regionu s vysokou nezaměstnaností nedostatek," nechal se slyšet starosta města Dubí Petr Pípal.

Na Cínovec těžba patří historicky. Pokud by se tam vrátila, tak by to výrazně pomohlo snížit nezaměstnanost. Pomohla by si i městská kasa Dubí, pod který Cínovec spadá. Těžba by sice dočasně mohla zatížit životní prostředí, ale její dopady by v tomto případě byly minimální, jelikož se jedná o malou tonáž a podzemní způsob těžby. „Třídírna by byla v těsné blízkosti ložiska. Pro dopravu koncentrátu k další úpravě bude zvažován alternativní způsob dopravy, možná kombinace železnice a lanovky. Tím by region nebyl zatížen nadměrnou kamionovou dopravou, " řekl jednatel Geometu Janout.(kos)