Zdá se, že opatření na koupališti, která zavedla dubská radnice po krvavém incidentu z minulého úterý, slaví úspěch. V provozu je na místní plovárně mobilní kamera, před vstupní bránou narazíte na městské strážníky.

Největší efekt na klid na koupališti mělo asi zvýšení vstupného. Lidé tam nově platí 120 korun, místní mají výraznou slevu. Pokud se člověk prokáže nějakým průkazem, že je z Dubí, tak uhradí pouze 35 korun. Denní návštěvnost z dřívějších pěti set až osmi set lidí, klesla nyní pod sto rekreantů. „Například v pondělí, kdy bylo hezké počasí, si přišlo zaplavat dvanáct lidí,“ řekl velitel Městské policie Dubí Tomáš Pykal.

A na koupališti má být ještě bezpečněji. Ve středu tam totiž nainstalují nový kamerový systém. „Situaci budou monitorovat tři kamery. Pojedou nonstop, záznam z nich se bude ukládat,“ dodal Pykal.

Koupaliště v Dubí
"Férová" bitka v brouzdališti. Incident na koupališti v Dubí vyšetřuje policie

Podle starosty Dubí Petra Pípala se radnici daří dlouhodobě udržovat bezpečnost a pořádek ve městě. „V Dubí došlo v posledních letech ke snížení kriminality na téměř nicotnou úroveň a nápad přestupků klesl o 90 procent. To vše je výsledkem intenzivní práce celého kolektivu lidí,“ řekl Pípal.

Připustil však, že to občas zajiskří. „Vždy se najde nějaký jedinec, který se pomátne a něco vyprovokuje, a to bez ohledu na to, zda je z majoritní společnosti či minoritní,“ dodal starosta.

Odkazuje přitom na místní historii. „Romové tu byli, jsou a budou a neexistuje žádné jednoduché a rychlé řešení. Stačí se podívat do kronik našeho města a tam se dočtete, že Pozorka měla již před 1. světovou válkou přezdívku Malý Egypt. Takže problém sociálního vyloučení v našem městě není nic nového,“ sdělil Pípal.

David Michajlak se zastal ženy. Zmlátilo jej sedm Romů
„Udělal bych to znova, vůbec toho nelituju,“ říká zmlácený mladík z Dubí

Rušno asi bude v Dubí v sobotu. To chtějí přijet do města stoupenci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Sejít se chtějí i přes zákaz radnice před městským úřadem.

Dubí vedení partaje sdělilo, že zamýšlená lokalita před úřadem není vhodná pro shromáždění většího počtu lidí, a to z důvodu bezpečného dopravního provozu. DSSS dostala od města nabídku na jiné místo, kde může udělat svůj mítink. To je vzdáleno asi 200 metrů od toho navrženého DSSS.

Strana svolala protest do Dubí v souvislosti s potyčkou na koupališti. Tu měla vyvolat agresivní parta Romů z Teplic. Mladík, který se v dětském brouzdališti zastal jedné z maminek, následně skončil s mnoha zraněními v nemocnici.

Podle některých svědků se ale vše odehrálo jinak. Na serveru Romea.cz vystupuje žena, která popisuje konflikt tak, že ho prý vyvolala „bílá“ útočnice.

Policisté v souvislosti s dubským případem obvinili 26letou Romku. Ta měla napadnout ženu, kterou šel následně mladík bránit. Za výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci jí v případě odsouzení hrozí až tříletý trest. „Další obvinění zatím nepadlo,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Městské koupaliště v Dubí.
Padlo první obvinění za masakr na dubském koupališti. Ženu stíhají na svobodě