Město se tak snaží regulovat výskyt ptáků, kteří poškozují stavby ve městě a jsou nositeli řady onemocnění. Odchyt spojený s likvidací přemnoženého druhu holubů potrvá 6 týdnů.

V Bílině žijí stovky divokých holubů. Při pravidelném odchytu se jich podaří zlikvidovat kolem dvou stovek. „Populace se však velmi rychle rozrůstá. Holubi vyvádějí mláďata několikrát ročně.

„Napadení objektu holuby je ze zdravotnického i hospodářského hlediska minimálně stejně nebezpečné jako napadení potkany. Proto je omezování populací obou těchto škůdců ve městech nezbytné ," uvádí mluvčí Bíliny Karel Schön.

Během loňského roku se ptáci opět přemnožili a na radnici se vrší stížnosti obyvatel města, v jehož domech holubi nacházejí vhodné úkryty. „Odchyt holubů se provádí v zimním období, kdy se ptáci houfují a lze je snáze nalákat na potravu. Klece, v nichž je nasypáno zrní, jsou nejprve několik dní otevřené," doplňuje informace Karel Schön. Když si holubi na krmení navyknou, uzavřou pracovníci firmy výletové otvory klecí. Lapené ptáky pak usmrtí. „Klece byly nainstalovány na budově č. p. 41 na Mírovém náměstí., kde byly umístěny do konce ledna 2015 a dále se klece budou přemísťovat i na jiné objekty ve městě (např. Za Chlumem č.p.786). Tam zůstanou do konce měsíce února," říká Schön.(re)