Karnix, keltská válečná trouba svým zvukem na sebe okamžitě strhla pozornost všech návštěvníků, kteří se v sobotu sešli na nádvoří teplického zámku. „Představte si, když se ty trouby všechny rozezněly. Píše se, že duněla země, všechno vibrovalo a zdálo se, že povstala celá zem a přidala se na stranu Keltů. Není divu, že to Římany zastrašilo," popisoval nástroj jeho výrobce Lukáš Přibyl.

Den archeologie v muzeu v Teplicích.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler


Tři obdobné trouby po vzoru starých keltských nástrojů vyrobil pro zpěváka Daniela Landu, který je využívá při koncertech a na různých setkáních.
Lukáš Přibyl a jeho kolegové ze skupiny Cernunnos, přijeli do Regionálního muzea v Teplicích, aby tu v rámci Mezinárodního dne archeologie umožnili návštěvníkům vrátit se o dva tisíce let zpět a poznat každodenní život, zvyky, nástroje, nádoby, šperky, jídlo nebo výzbroj Keltů.


KELTSKÝ TURNAJ ZLÁKAL I ODVÁŽNÉ DÍVKY


Děti zajímalo, jak se tavil, odléval a zpracovával bronz, kluky samozřejmě nejvíc lákaly zbraně. „Keltské meče byly mimořádně rychlé a ostré. Ale víte co, mám tu cvičné meče pro bojechtivé kluky a holky, takže pojďte, uspořádáme keltský turnaj v šermování," zapojil Lukáš Přibyl do akce děti, kterých se tu sešlo opravdu hodně.
Vladimíra Procházková předvedla zájemcům, zatímco se její chlapeček snažil usnout v košíku, jak se od prvopočátků zpracovávala vlna a len. Její krásné pásky zdobily oděv všech členů skupiny.

Den archeologie v muzeu v Teplicích.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler


OCHUTNÁVALI PUKANCE, VYRÁBĚLI CHRASTÍTKA


Zatímco zájemci ochutnávali na nádvoří zámku pukance, v přízemí románského křídla teplického zámku, kde je expozice nazvaná Po stopách zaniklého kláštera v Teplicích, se děti s chutí vrhli do výroby a zdobení štěrchátek, chrastítek a bubínků. Dílna pro děti přilákala celé rodiny.


„Je to pěkná akce, vymyslet zajímavý program pro děti, když už není venku hezky, není jednoduché. Odpoledne se ještě pojedeme podívat na duchcovské nádraží, protože kluci milují mašinky," řekl nám Martin Ryba, zatímco jeho synkové Kuba a Max zkoušeli, jaká že je práce archeologů. V připraveném pískovišti se za pomoci motyček a štětečků snažili objevit ukryté keramické střepy a pak podle fotografií uhádnout, z jaké nádoby by mohly být.

Den archeologie v muzeu v Teplicích.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler


„Já jsem si vyrobil chrastítko a taky se mi moc líbilo, že jsem vyhrál v šermování," byl spokojený Marek Dvořák, který přišel do muzea s maminkou.

----------------------------------

MEZINÁRODNÍ DEN ARCHEOLOGIE

Mezinárodní den archeologie je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Každoročně třetí sobotu v říjnu archeologické organizace nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku. Poprvé byl slaven v USA v roce 2011. V roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V roce 2014 se poprvé konal i v České republice.