Výkyvy počasí letos poznamenaly návštěvnost některých kempů, kde sezona bude zřejmě o něco horší než ta loňská, rekordní.
Jak vnímají letošní sezonu, která se blíží do finále provozovatelé kempů na Teplicku?

OSEK

Oseckému autokempu, který od letošního roku provozuje město Osek prostřednictvím Správy městských sportovišť, se sezona vydařila. Radnice investovala před zahájením sezony do vybavení chatek, bylo třeba vyměnit za nové polštáře a přikrývky, musela se kompletně zrekonstruovat veškerá elektrika, v celém areálu funguje bezdrátové wi-fi připojení.

Kemp v Oseku.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler
„Určitě se nám náklady vrátí. Tržby jsou zatím 1,5 milionu korun, a to máme i mnoho rezervací na září," uvedl vedoucí kempu Petr Šíla.
Do kempu přijíždí lidé z celé Evropy. Letos se tu vystřídali Dánové, Holanďani, Němci, Švýcaři, Francouzi, Italové, Slováci, Poláci, ale i Arabové. Někteří se vracejí léta, třeba Holanďani sem jezdí už dvacet let a často si zaplatí stání pro karavan na celý rok a přijíždějí pak i jen na otočku.
Pro návštěvníky kempu je důležité, že v bezprostředním sousedství je přírodní koupaliště, ale také lanové centrum a herní prvky, kde se zabaví především děti. Koupaliště teď ale čeká vypuštění a rekonstrukce. 


„Investovali jsme do oprav koupaliště, které budou v září pokračovat rekonstrukcí druhé části hráze. Máme v Oseku řadu sportovišť a další dvě přibudou ještě do konce letošního roku. Chceme do budoucna pro návštěvníky rozšířit a zkvalitnit ubytovací kapacity v kempu. V současné době hledáme vhodnou dotaci, kterou bychom mohli využít a dělají se projekty na nové bungalovy. Ty by měly nahradit nejstarší chatky, které už jsou v kempu padesát let," uvedla starostka Oseka Lenka Říhová.


BÍLINA

Na to, že letošní návštěvnost nebude asi trhat žádné krajské rekordy, to vypadá v Bílině na Kyselce, kde je kemp součástí sousedního koupaliště. „Na konkrétní čísla je zatím brzo, sezona koupaliště ani kempu neskončila. Takže bych nechtěla nic konkrétně hodnotit. Kemp máme otevřen až do konce října, přes babí léto," říká Olga Roučková, ředitelka Rekreačního a sportovního zařízení Bílina, pod jehož správu kemping na Kyselce spadá. Kemp v Bílině prošel před letošní sezonou částečnou modernizací. Někteří místní lidé i návštěvníci z okolí si toho ale neváží a i nové zařízení ničí a špiní.

Eurocamp Barbora.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler

BARBORA

V Eurocampu Barbora ještě sezona neskončila. Celková návštěvnost bude, vzhledem k ne úplně letnímu počasí, asi nižší než roky minulé. Eurocamp Barbora se nachází na břehu vodní nádrže Barbora pod úpatím Krušných hor v obci Oldřichov u Duchova. Je to rekreační komplex s možností ubytování ve vlastních stanech, obytných přívěsech a obytných automobilech.

„Nově nabízíme možnost pronájmu karavanu. Samozřejmostí campu je připojení na elektřinu, kvalitní sociální zázemí,využití sportovišť, postaráno je o bezpečnost hostů v campu a též možnost využití teras a restauračního zázemí Yacht clubu Barbora. To se nachází v hlavní budově a je součástí Eurocampu," řekl provozovatel kempu a pláží Barbory Pavel Tetřev.

Eurocamp Barbora.Zdroj: Deník/Zdeněk Traxler

HOTELY A KEMPY V KRAJI

Plně obsazeno měl celé prázdniny hotel Praha v Hřensku na Děčínsku a rezervace má také na září. „Je to pravidelně každé léto. Jsme sezonní region, takže přes prázdniny je plno, v zimě je to slabší," řekla recepční. „Nadále platí, že z cizinců přijíždí hlavně Němci," dodala.
České Švýcarsko je nejoblíbenější turistickou oblastí Ústeckého kraje. Národní park nabízí pěší i cyklistickou turistiku, představuje architekturu podstávkových domů, je v něm řada skal a roklí. Rezervace do hotelů v Hřensku turisté vyřizují i s ročním předstihem.
Dva měsíce bez přestávky byl obsazen také hotel Ostrov u Tisé nedaleko Ústí nad Labem. Zařízení nabízí vedle luxusního ubytování také třeba wellness centrum. „Jsme plní vždy od července do září, i když hosté přijíždí po celý rok," řekl Pavel Váňo z hotelu. Podle něj letos výrazně převažuje česká klientela, která tvoří 90 procent.
Vyhledávaný byl i letos autokemp Vikletice u Nechranické přehrady. „Obsazenost je dobrá, ale určitě nedosáhne rekordu z loňského roku, to jsme měli doslova natřískáno," řekl Ivan Bárta z kempu, který bude v provozu do konce září. Do kempu jezdí hlavně Češi, navštěvují ho i Němci, Belgičané, Poláci a další Evropané.