Parkujeme u dětského hřiště. Tolik aut v Měrunicích snad ještě neměli. V sále pohostinství U Vorla je narváno, další lidé stojí mezi dveřmi, aby alespoň slyšeli. Nejsou to zdaleka jen lidé z Měrunic a Hrobčic, jejichž starostky setkání občanů se zástupci odborů města Bíliny, Ústeckého kraje, Policie ČR, Úřadu práce a Krajské hygienické správy, iniciovaly.

„Máme strach, chceme tu žít klidně, nebát se pouštět ven děti, netrnout, kdo nám tu co ukradne. Zabraňte tomu, aby tu vzniklo ghetoo, kam se budou sestěhovávat cikánské rodiny a nepřizpůsobiví, nebo tu dopadneme jako v Chánově!" To znělo nejčastěji z úst lidí, kteří se v pondělí večer v Měrunicích sešli.

Místní se obávají, že by se do ubytovny v Červeném Újezdě mohly časem nastěhovat stovky Romů, byť to v tuto chvíli provozovatel popírá, a chtějí tomu svými protesty zabránit. O totéž se snaží i všechny zainteresované úřady, které nemají zájem na vzniku velkokapacitního ubytovacího zařízení a chtějí riziku čelit společně. Nemohou ale udělat to, co by místní přivítali ze všeho nejvíc. Areál, který porušuje zákon, okamžitě zavřít.

Areál bývalé vojenské základny byl od roku 1990 využíván Ministerstvem vnitra jako uprchlický tábor s kapacitou 800 lidí. A právě toto číslo místní děsí nejvíc. Představa, že by se do Červeného Újezda ve stejném počtu nastěhovali Romové, když zde není žádné zázemí, obchod, služby, pracovní příležitosti a podobně, je pro všechny noční můrou.

Areál ministerstvo jako nepotřebný nabídlo v roce 2008 nejprve k využití oběma obcím a městu Bílina a protože neměly zájem, byl nabízen k prodeji, původně za 64 milionů, prostřednictvím veřejné soutěže. V roce 2010 se vítězem soutěže stala Lucie Zocherová z Chomutova a areál byl za necelých 8 milionů převeden do jejího soukromého vlastnictví.

Pokuta čtvrt milionu

Beseda s občany ohledně kauzi Červený Újezd, lidé tam nechtějí ghettoOd roku 2011 je zde provozován domov se zvláštním režimem „Domov na kopci" a je zde podle provozovatele v současné době na 70 lidí postižených stařeckou demencí, alzheimrem apod. Domov na kopci, i když nezískal certifikát k poskytování pečovatelské péče, tyto služby poskytoval. „Za neoprávněné poskytování sociálních služeb udělil pražský magistrát pokutu 250.000 korun. Tu po odvolání potvrdilo i ministerstvo práce a sociálních věcí," uvedla starostka Měrunic Jitka Nová.

Tuto činnost nyní provozovatel utlumuje a mění podnikatelský záměr na ubytovací zařízení. „Dochází k intenzivnímu stěhování romského etnika, sociálně slabých a osob z výkonu trestu do objektů areálu, který ale není zkolaudován k bydlení a nemá ani funkční čistírnu odpadních vod. Splaškové vody vtékají přímo do místní vodoteče a voda v potoce je kontaminována velkým množstvím splašků a hrozí nebezpečí epidemie," upozorňuje starostka Hrobčic Jana Syslová.

Jednatel firmy, která lidi ubytovává, Pavel Fousek, ale všechna obvinění popírá. Tvrdí, že do areálu se nastěhovalo pouze 5 romských rodin, z nichž každá má dva až tři lidi a že veškeré doklady mají v pořádku. „Válejí se na úřadě v Bílině už rok a půl," nechal se slyšet Fousek.

Už žádné dávky na bydlení

Fakta jsou ale jiná. Kvůli nezkolaudovaným budovám úřad práce pozastavil vyplácení sociálních dávek na bydlení lidem, kteří v bývalém utečeneckém táboře bydlí. „Za současných podmínek tam nemůže být ubytovna. V tuto chvíli rozhodně nehrozí, že by město Bílina vydalo souhlas s poskytováním ubytování. Byznys s chudobou je založený na tom, že budou přicházet peníze. Takže podnikatelský záměr sestěhovávat co nejvíce lidí a získat z nich peníze z dávek, kvůli zastavení dávek stejně dříve nebo později dospěje k zániku," uklidňoval přítomné v sále radní města Bíliny Zdeněk Svoboda. „Bílina sem nepošle ani jediného problematického člověka," slíbil.

Beseda s občany ohledně kauzi Červený Újezd, lidé tam nechtějí ghettoEpidemioložka MUDr. Poláčková přítomné zase uklidnila, že v tuto chvíli veřejné zdraví primárně ohroženo není. V areálu proběhlo osm kontrol hygieniků a bylo zjištěno, že pitná voda je vyhovující. I z pohledu hasičů žádné bezprostřední ohrožení není.

Tvrzení ředitele teplické policie Petra Sytaře, že nápad trestné činnosti se v Měrunicích oproti loňskému roku paradoxně snížil, se setkalo s nesouhlasem místních. Říkají, že se tu krade mnohem víc, ale přiznávají, že řadu věcí ani na policii nejdou oznámit, protože nevěří tomu, že by byl pachatel dopaden. „Velmi dobře rozumím vašim obavám. Vyhodnocujeme denně situaci a pokud bude třeba, zvýšíme hlídkovou službu nebo posílíme oddělení v Bílině," slíbil místním občanům plk. Sytař.

Pomůže i nový územní plán

Obci by měl pomoci i nový územní plán, který má být schválený do konce roku. Ten dovolí areál využívat pouze pro poskytování sociálních služeb. To už ale nejspíš bude problém nového majitele. „Už je uzavřená smlouva o smlouvě budoucí. Jsem zvědavý, jak budete buzerovat nového majitele," prohlásil na adresu místních a úředníků Fousek, který stihl obvinit krajský úřad z úplatkářství.