Představenstvo společnosti Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v regionu, schválilo dodatek kolektivní smlouvy, jenž zaručuje zaměstnancům pětiprocentní růst mezd. Předseda představenstva Jiří Novák ve zprávě zveřejněné na webu společnosti uvedl, že zvýšení je platné od ledna.
Současně se také zvýší v akciové společnosti vlastněné krajskou samosprávou základní sazba minimální mzdy a zvýší se příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí, řekl Novák ČTK. Krajská zdravotní zaměstnává zhruba 6600 lidí.

Ke zvýšení mzdových tarifů dala prostor nová úhradová vyhláška pro letošní rok, která umožňuje zdravotnickým zařízením získat více peněz od zdravotních pojišťoven. Ředitel Městské nemocnice v Litoměřicích, kde také vzrostly platy o pět procent, Radek Lončák upozornil, že zatím nelze předvídat, jaká bude skutečnost. "Přišli jsme o regulační poplatky, teď jsme zvýšili výplaty všem zaměstnancům, takže uvidíme, jak na tom budeme. Nemáme žádný relevantní materiál, z něhož bychom mohli usuzovat, jak budou pojišťovny postupovat," řekl ČTK Lončák.

Nemocnice v Kadani na Chomutovsku zvýšila platy o tři procenta a stejně tak učinila nemocnice v Žatci, jejímž zřizovatelem je město. "Další úprava je plánovaná na březen, až uvidíme, jak v realitě budou vypadat kroky a platby od zdravotních pojišťoven," řekla ČTK hlavní ekonomka žatecké nemocnice Blanka Henrychová.
Nad rámec vyhlášky vzrostly platy v Roudnici nad Labem. "Jsem zklamaný, že situace dosud není dořešená a plně transparentní, ale nechceme, aby soukromé nemocnice byly prezentovány v obraze, který neodpovídá skutečnosti," uvedl ředitel nemocnice Tomáš Krajník. V Podřipské nemocnici v Roudnici nad Labem se zvýšil plat 250 zaměstnancům, což představuje roční náklad téměř 4,5 milionu korun. Platy se od ledna zvýšily pouze zdravotnickému personálu, který má tarifní mzdy. "Celkem máme asi 400 zaměstnanců, ale z toho jen část je zdravotníků. Část lékařů také jen dochází do nemocnice a nemá plat podle tarifu, těch se růst netýká," řekla ČTK mluvčí nemocnice Markéta Smutná.