Den D pro mrňata

V Teplicích vyhlásilo město zápisy do školek na dva dny. Pro všechna zařízení stejně. Na pondělí 23. a úterý 24. dubna. Za normálních okolností by stačilo navštívit jednu mateřinku. Pochopitelně tu nejbližší k domu, aby to bylo s dítětem co nejblíže. V lázeňském městě je ale situace taková, že školek je málo a dětí hodně, takže nezbývá každý rok objet více těchto zařízení a čekat, kde to vyjde.

„Byly jsme u zápisu ve třech školkách. Pokaždé to bylo jiné. Teď musíme ještě pro razítko k doktorce a pak se uvidí, zda nás přijmou. Ale moc nadějí tomu nedávám. Všude mi sdělili, že je hodně dětí a kapacita nestačí," říkala mi čtyřiadvacetiletá maminka se čtyřletou Terezkou.

Město Teplice před lety několik mateřských škol zrušilo. Nové se celou tu dobu neotvíraly. V jedné se od té doby například navýšila jen kapacita poté, co navazující prostory opustila jiná organizace. Letos se otvírá navíc mateřská škola na Základní škole Koperníkova. Školka bude 1. září připravena přivítat až 80 dětí. Ale ani tak to nestačí.

Dětí hodně, školek málo

Navštívil jsem čtyři mateřinky, abych si udělal obrázek. Zápisy byly v pondělí od rána. V osm hodin jsem v Proseticích u vchodu do Krtečka postával prakticky sám. Během deseti minut se ale přihrnuly hned tři maminky s dětmi. Personál školky nás ochotně pozval dál, ukázal hernu, seznámil s celým provozem. Následovala administrativa. Děti si zatím mohly hernu „osahat". Mám z toho dobrý pocit. „Do pátku bych potřebovala zpět vyplněný evidenční list a potvrzení od lékařky o zdravotním stavu dítěte," zněla prosba personálu s tím, že pak dojde hned na rozhodování.

O tom, zda dítě u zápisu obstálo a nebo nikoliv, to se dozví rodiče od vedení té mateřinky, kde byly žádat o přijetí. Tam jim také řekli termín, kdy bude o všem jasno.

Někde s tím neotálejí a do týdne mají vybráno. „Nemá cenu to nějak protahovat, aby rodiče věděli, na čem jsou," dozvídám se společně s maminkami v MŠ Krteček.

Je to o přístupu

Pro dítě určitě není zápis do školky takovým zážitkem, jako první den ve škole. Natěšené ale do mateřinky poprvé jistě přichází. Když ale hned na schodech slyší z úst personálu, že nemá šanci, že dva a půl let je málo, a jedině tedy soukromá školka, a že má smůlu, že malovat dnes nebude, i když to má z domova pěkně natrénováno, odchází s brekem a zklamáním pryč. Nechápe, proč se nemůže podívat do herny, kam by za čas mohlo chodit.

Takový zážitek jsme měli v MŠ v Zelené ulici v Teplicích. I zde probíhaly zápisy. „A pochybuju, že vás někde v Teplicích před třetím rokem vezmou. Musíte za rok," vyprovází nás personál.

Úvaha…

Je to pravda. Dva a půl roku v září je méně než čtyři, pět nebo šest let. Ale všude stojí, že přijetí je na rozhodnutí ředitelky každé mateřinky, na základě určitých kritérií. Nikde není napsáno, s dítětem do tří let vstup zakázán.

A ptám se zároveň, jak to má udělat matka, která má lednové, únorové či březnové dítě? Letos od září dítě nenastoupí.

Příští zápis je za rok v dubnu. Matka musí do práce. To už vedení školek neumí zodpovědět. Dětí je opravdu hodně a kapacity nestačí.

Diskuze…

Téma zápisů je mezi rodiči každý rok živé: „Školka??? Velký problém!!! Nejhorší je, že nikoho nezajímá, že dítě je předškolák, matka chodí do práce… jediné, co jsem se dozvěděla, bylo, že musí držet místo nepřizpůsobivým občanům, i když jejich děti do školky nechodí a jen tam jsou zapsané… tak kde to jsme? Ptá se v diskuzích na webu deníku, kde na toto téma diskutujeme maminka Radka z Teplic. „Upřímně řečeno, jsme v prd…," přidává se Marie. Celá jména záměrně neuvádíme.

Během dvou dnů projdou procesem zápisu stovky dětí

V Mateřské škole Sládkova maminku s méně než tříletým dítětem včera normálně přijali. Matka vyplnila evidenční list a zamířila si to do ředitelny.

„Přišla jsem se informovat, jak se věci mají. Vím, že mám malé dítě, ale chtěla bych vědět, jaké mám šance a možnosti…" vyzvídala. Paní ředitelka jí vysvětlila, jak se věci mají. „Přihlášek je hodně. Jsou na to stanovena určitá kritéria. Dítě máte přecejen ještě malé. Podívejte, kolik se jich letos k nám hlásí…" říká ředitelka MŠ Sládkova a zároveň zvedá do ruky celý štos přihlášek.

Jako poslední jsem navštívil včera dopoledne školku u botanické zahrady v Teplicích. I zde se najednou sešlo několik rodičů s dětmi, které zkoušely své štěstí v boji o místo v mateřince.

Kdo měl již domluvenou hodinu zápisu, na základě předem vyzvednutého a vyplněného formuláře, byl ve výhodě před těmi, kdo přišli jak se říká na blind. Ostatně k tomu nabádaly i webové stránky mateřinky, kde stojí: Žádosti o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání na školní rok 2012/2013 jsou vydávány v MŠ od 10.4. do 20.4. Takže než včera čekat, než se vyřídí domluvené, tak to někteří vzdali.

Rozhovor k věci:

S primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou

Rodiče nadávají, že je v Teplicích málo školek. Co o tom soudíte vy, coby primátor tohoto města. Můžete pro to něco udělat?

I když to teď tak nevypadá, tak je nesmysl stavět nové školky. Pokles počtů dětí bude pokračovat, patrné je to teď na základních školách. Dostáváme se už do problému, že máme velké školy, a málo dětí v nich. Teď zatím je přetlak poptávky po školce, to je pravda. Ale to se změní. A co potom s těmi budovami?

To, že bude pokles za několik let, to momentálně rodiče malých dětí, které je nemají kam teď dát, asi nezajímá…

Našli jsme v ZŠ Koperníkova prostory, kde od září otevřeme novou školku pro 80 dětí. Takže nějaké navýšení bude. Navíc město není povinné mít tolik a tolik školek. Dokonce mohla v Teplicích před lety o jeden hlas projít privatizace všech školek. Je to špatné podvědomí lidí. Žádné státní školky nejsou, všechny jsou obecní nebo podnikové a nás jako město provoz stojí nemalé finanční prostředky.