Mezi uchazeči nechybí předseda Okresního soudu v Mělníku Jan Veselý, který minulý konkurz sice vyhrál, ale prezident Zeman dal předem najevo, že ho do funkce nejmenuje. Postoj hlavy státu ani zaměstnanců ústeckého soudu, kteří proti jmenování poslali na ministerstvo petici, ho prý neodradil. Prezident podle Veselého vycházel ze špatných informací o výsledcích práce mělnického soudu i jeho samotného. Řekl to dnes ČTK s tím, že ve své jmenování moc nevěří, ale cítil potřebu se přihlásit znovu. "Nevím, zda prezident změní názor, navíc po takové kampani proti své osobě asi nemám moc šancí," uvedl.

Znovu kandidují například také místopředsedové ústeckého krajského soudu Ondřej Peřich a Iveta Hendrychová. Z téhož soudu je i Josef Růžička. Přihlášku do výběrového řízení znovu podal teplický soudce Miroslav Čapek a nově také jeho nadřízený, předseda Okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš. Mezi kandidáty se objevilo i jméno děčínského soudce Petra Slezáka, dalšími adepty na křeslo předsedy ústeckého soudu jsou liberecký soudce Petr Hoček a předseda senátu Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl.
Právě on je podle serveru ceska-justice.cz považován za favorita výběrového řízení. Mimo jiné proto, že není spjat s ústeckým prostředím, což prosazovala i předsedkyně první výběrové komise a bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Současnou komisi vede její nástupce na místě náměstka Robert Pelikán.
Za působení nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem se ve městě bude stavět nový justiční palác za zhruba 850 milionů korun.