Poslední Koblasovo umělecké dílo bude v Teplicích. Bude mít podobu busty Julia Payera na žulovém podstavci v Šanovském parku. Jejího odhalení se však autor nezúčastní, minulý týden zemřel ve věku 84 let.

V TEPLICÍCH ZAČÍNAL TVOŘIT

Životní a celosvětově uznávaná umělecká cesta výtvarníka Jana Koblasy se tak symbolicky vrátí do města na severu Čech, kde po válce začala. Byly to totiž právě Teplice, kam se coby 13letý školák po válce s rodinou přistěhoval a na místní lidové škole začal rozvíjet svůj výtvarný talent.

„Je to velmi smutné. Mrzí nás, že autor u odhalení svého díla už nemůže být,“ řekla náměstkyně primátora Radka Růžičková (ČSSD).

Busta Payera je podle ní hotová. Pro instalování chybí ještě nápis od kameníků. V parku už stojí betonový podstavec se žulovým obkladem. Radnice naplánovala dokončení pomníku ještě letos. Pokud teď ale nenastanou komplikace s případným dědickým řízením.

Dílo jako celek totiž není od autora oficiálně předané. „Právník města teď zjišťuje okolnosti s tím spojené. Doufáme, že vše dobře dopadne,“ dodala náměstkyně Růžičková.

Stavební práce probíhají v šanovském parku, v místě budoucího pomníku Julia Payera.
Kruhový květinový záhon nahradí v šanovském parku pomník Julia Payera

Koblasovo dílo má připomínat odkaz Julia Payera, významného polárníka, objevitele, kartografa a malíře, který se v roce 1841 narodil právě v jednom z domů v Šanově. O vybudování pomníku usilovala především opozice města, která v minulých letech, kdy uběhlo sto let od úmrtí tohoto teplického rodáka, uspořádala k výročí několik vzpomínkových akcí včetně výstavy v muzeu.

Pro pojmenování jednoho z parků v Teplicích podle Payera v zastupitelstvu vůle nebyla, do zdárného konce se nakonec podařilo dotáhnout alespoň pomník.

SOUTĚŽ BY PŘES RADU NEPROŠLA

„Původně jsme prosazovali architektonickou soutěž. Přes radu města by ale neprošla, a proto jsme navrhli světové jméno, navíc spojené s Teplicemi. Reakce pana profesora byla od počátku vstřícná,“ uvedl zastupitel za Volbu PRO! Teplice Jakub Mráček. Za Payerovu bustu město zaplatí 850 tisíc korun.

Pomník roste v Šanovském parku na místě, kde býval kruhový květinový záhon. Navrhl jej sem teplický architekt Milan Míšek.

„Umístění pomníku Julia Payera právě na tomto místě přispěje k výtvarnému a historickému zdůraznění významu parkové lázeňské části Šanova,“ sdělil architekt.

Koblasova díla jsou zastoupena v mnoha prestižních galeriích, soukromých sbírkách, ale i ve veřejném prostoru na několika kontinentech. Kromě busty v Teplicích bude výtvarníkův odkaz i nadále připomínat kaplička svatého Václava v Bílce u Bořislavi, na jejímž interiéru se Jan Koblasa podílel.

Jaroslav Třešňák
Tepličané neměli námitky. Třešňákův Kaufland má zelenou