Dům s ložnicí v silnici, jak jsme už psali, koupilo před časem Ředitelství silnic a dálnic. Když dělníci vloni začali opravovat most na silnici I/27, která vede v těsné blízkosti nad domem, došlo ke komplikaci. Při zemních pracích, které měly vést ke zpevnění podloží pro most, zdá se dům praskl.

„Práce tedy byly zastaveny a most zakonzervován do dalšího řešení. Tím se stalo vykoupení zmíněného domu Ředitelstvím silnic a dálnic od stávajících nájemníků. Záměrem ŘSD je dům zbourat a pokračovat v opravě mostu," řekl místostarosta Hrobu Michael Holý.

Výběrové řízení pro firmu, která provede demolici domu i pro firmu, která bude opravovat most je již hotovo.

Demolice jakoby mohla začít. Hrob ale na základě upozornění občanů, že ve sklepení zmíněného domu je vstup do hrobského podzemí, začalo s ŘSD jednat o zachování sklepa. „V současné době jsme ve fázi přípravy stavby a probíhají jednání s městem Hrob. Zatím není rozhodnuto o definitivním stavu stavby," sdělila tisková mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Stát plánuje dokončení oprav na druhou polovinu letošního roku.

Zástupce ŘSD společně se speleologem, znalcem hrobských podzemních štol Chaloupkou a vedením Hrobu podzemí osobně prozkoumali. „V částečně zatopeném sklepě jsme opravdu objevili zasypanou starou chodbu s výdřevou, která by mohla vést do jedné ze štol pod městem Hrob," řekl odborník Pavel Chaloupka.Pod domem na odpis je cenný sklep

Dokonce vyjádřil domněnku, že se s největší pravděpodobností jedná o staré důlní dílo. „Zasáhli jsme trochu do demoličních plánů a navrhujeme, aby dům byl ubourán na úroveň stropu sklepa a zbylý pozemek upraven podle plánů ŘSD. Tím by sklep, který je dle statika v dobrém stavu (stěny i klenba) zůstal zachován pro budoucí možné úpravy ke vstupu do podzemí," vysvětlil místostarosta Holý.

Hrobské hornické muzeum by tak někdy v budoucnu mohlo být doplněno o prohlídkovou trasou přímo v historickém podzemí. Otázkou je, kdy se tak stane. „Je to hudba budoucnosti, protože úprava sklepa a zázemí vstupu do podzemí a následné zprovoznění a zpřístupnění prohlídkových štol zabere moře času, práce i financí. V každém jsme udělali jeden z prvních krůčků pro další zachování naší hrobské historie pro budoucí generace a věřme, že další kroky budou následovat," nechal se slyšet Michael Holý.(kos)

Úpadní chodba byla ražena ručně

Dům čp. 45 byl původně přízemní stavbou a i on sloužil jako cáchovna pro evidenci havířů, kteří tudy fárali do svých kutišť. Podlaha chodby v přízemí domu byla ještě v 50. letech 20. století z lomového kamene. Úpadní chodba, vedoucí ze sklepa domu do sběrné vodní chodby, je ve velmi dobrém stavu. Byla ražena ručně (bez trhací práce), a je samonosná, tj. bez výztuže. Profil chodby je cca 3,0 x 2,5 m. Při prohlídce tohoto díla máte pocit, jakoby se zde zastavil čas, cítíte, že středověcí havíři tam někde vzadu stále ještě kutají… Právě tento vstup do odvodňovacího systému hrobského rudního revíru je zatím jediným známým volným přístupem, kterým by mohl být veden průzkum celého odvodňovacího systému, se základním cílem dostat důlní vody pod kontrolu, zamezit jejich dalším destrukčním účinkům a zároveň pro ně najít smysluplné využití. Vyňato z příspěvku od báňského odborníka a znalce hrobské historie Josefa Brabce