Například letos v březnu přijali tepličtí policisté oznámení cizince, který v prodejně s rychlým občerstvením zapomněl svůj mobilní telefon v hodnotě přes osm tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zatajení věci. Žádné složité vyšetřování ale nebylo zapotřebí, ještě týž den večer našel mobil v provozovně poctivý mladý muž, který ho předal policistům. Ti následně vyrozuměli oznamovatele a telefon mu vrátili, spis tak byl stejně jako v předchozím případě odložen ad acta.

K podobnému případu došlo i loni v prosinci, kdy se v ranních hodinách na policisty obrátil muž, kterému měl neznámý pachatel odcizit v jedné z teplických restaurací bundu s peněženkou, doklady a platebními kartami. Celkovou škodu vyčíslil okradený na čtyři tisíce korun. Nakonec ale vyšlo najevo, že si bundu omylem odnesl jeden z návštěvníků podniku, který až doma zjistil, že vzal cizí majetek. Podle vizitky, kterou v bundě našel, proto kontaktoval jejího majitele a věci mu vrátil. Také v tomto případě byla věc odložena.

Lidem, kteří se skutečně domnívali, že byli okradeni a nakonec se zjistí, že se trestný čin nestal, žádná sankce samozřejmě nehrozí. Opačně je tomu v případech, kdy někdo oznámí spáchání trestného činu a přitom si je vědom, že úmyslně uvedl nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí, nebo takovou okolnost zamlčí.

Vymyslel si přepadení

Takové případy také nejsou ojedinělé, například v loňském roce zaměstnával kriminalisty téměř pět měsíců případ údajného loupežného přepadení, ke kterému mělo dojít v Teplicích. Devatenáctiletý mladík se tehdy obrátil na policisty s tvrzením, že ho v parku přepadla čtveřice mužů, kteří ho zbili a následně okradli o mobil a doklady. Přes nesrovnalosti, které při opakovaných výsleších vyšly najevo, muž trval na své výpovědi, pouze měnil některé detaily.

Zkušení kriminalisté už ale od začátku měli pochybnosti o tom, že k přepadení tak, jak jej mladík popsal, skutečně došlo. Po několikaměsíčním vyšetřování a množství výslechů osob zainteresovaných na případu se skutečně jejich domněnka potvrdila. Oznamovatel se nakonec přiznal, že si přepadení vymyslel.

Telefon totiž půjčil neznámému mladíkovi, který si na něm pouštěl písničky.

Shodou okolností se ale rozešli a telefon zůstal u druhého muže. Mladík se domníval, že když oznámí přepadení, policie mu telefon najde a vrátí. Spletitý případ se tak nakonec podařilo kriminalistům rozplést, a jelikož k žádné loupeži nedošlo, věc byla založena ad acta.

Kromě toho, že policisté v takových případech zbytečně vynakládají síly a prostředky na pátrání po neexistujících pachatelích, hrozí lidem, kteří si krádež, nebo přepadení vymysleli i nemalá sankce. Za přestupek křivého vysvětlení jim může být ve správním řízení uložena až padesátitisícová pokuta.

Autor je mluvčí teplické policie