„Chodec je v takovém případě povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Lidem ale doporučujeme, aby prvky používali za snížené viditelnosti kdekoli, protože tím chrání svůj život a zdraví," říká Daniel Vítek z teplické policie.

Neviditelný chodec na silnici je riziko

Při pohybu na silnicích jsou nejzranitelnější nemotorizovaní účastnící silničního provozu a těmi jsou právě chodci a cyklisté. Zejména tito lidé by proto měli dbát na to, aby byli dobře vidět na dostatečnou vzdálenost a řidiči motorových vozidel se jim tak mohli včas vyhnout a předešli možným tragickým střetům.

Řadou testů bylo prokázáno, že pohybuje-li se na pozemní komunikaci chodec v tmavém oblečení, je pro řidiče přijíždějícího vozidla viditelný na pouhých 18 metrů, v bílém oblečení je viditelný již na 55 metrů a je-li jeho oděv doplněn reflexním označením, vidí jej řidič na 200 metrů, což je dostatečná vzdálenost pro bezpečné manévrování.

Prevence především u seniorů

Na Teplicku se policisté pohybovali především v okolí hypermarketů a supermarketů, kde hovořili s návštěvníky obchodů a upozorňovali je na nebezpečí spojená s pohybem v silničním provozu. U obchodů v Bílině a Teplicích byli policisté v ranních hodinách a zaměřili se hlavně na seniory, kteří jsou zvlášť zranitelnou skupinou obyvatel, osloveným lidem pak rozdávali reflexní pásky a praktické reflexní tašky vhodné na nákupy ve večerních hodinách.

Reflexní a fluorescenční předměty a materiály jsou běžně dostupné v obchodní síti a nejsou drahé. Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovací prvky, samolepky a pásky na ruku lze pořídit například v obchodech s jízdními koly, prodejnách se sportovním vybavením, případně na internetu. Reflexní prvky seženete také například na poštách, můžete si je koupit, když třeba půjdete vyřídit své složenky.

„Policisté se ohroženou skupinu obyvatel, jakými jsou senioři, snaží oslovit i jinými způsoby, tím nejosvědčenějším jsou besedy a přednášky, kterých se na Teplicku koná několik do roka. Beseda nazvaná „Nebezpečný věk" se v rámci kampaně „Vidíme se?" konala v úterý 23. února v Bílině, kde seniorům z Domova se soustředěnou pečovatelskou službou přednášel policista z teplického Oddělení tisku a prevence Policie České republiky a krajský koordinátor BESIP Jan Pechout," uvedl Daniel Vítek.

Účastníkům přednášející připomenuli zásady bezpečného pohybu v silničním provozu a městské hromadné dopravě a posluchače seznámili i s největšími riziky, která jim v souvislosti s provozem na pozemních komunikacích mohou hrozit. Beseda byla doplněna zajímavými tematickými videi, na kterých mohli účastníci besedy vidět případy, ke kterým došlo, případně může dojít v běžném životě.

„Přednáška se setkala s velice kladným ohlasem zúčastněných, kteří po ukončení programu obdrželi preventivní materiály, reflexní pásky a tašky s reflexními prvky, které zvyšují bezpečnost účastníků silničního provozu jejich zviditelněním," podotýká policista.

Další besedy pro seniory se zaměřením na bezpečný pohyb na ulici, nebo v městské hromadné dopravě, ale i na bezpečnost doma, při vybírání peněz z bankomatů, nebezpečí kapesních krádeží během nákupů, nebo podvodů na seniorech včetně „legend", které pachatelé používají, proběhnou 10. března v Oseku a 15. března v Duchcově.(dav)