„Do osmiletého studia je přihlášeno 89 žáků 5. tříd vezmeme nejvýše 30. Do čtyřletého studia je přihlášeno 127 žáků 9. tříd vezmeme nejvýše 120," hlásil včera ředitel Gymnázia Teplice (GT) Zdeněk Bergman. Přijímací zkoušky tam pokračují ještě dnes. „Zájem o primy je třikrát větší než možnosti přijetí. Náš zřizovatel trvá na tom, že nesmíme otevřít více prim. Je to zakotveno i v dokumentech o rozvoji vzdělávací soustavy Ústeckého kraje. Já mám sice jiný názor, ale pokyn našeho zřizovatele respektuji. Pokud jde o čtyřleté studium, tak tam přijmeme skoro všechny uchazeče," dodal Bergman.

Přijímací zkoušky se včera rovněž dělaly i na Gymnázium a Střední průmyslové školu v Duchcově na Teplicku. Škola na svém webu už vyhlásila i druhé kolo přijímacích zkoušek. Na škole proběhnou 13. května a přihlášky je třeba podat do 30. dubna. O studenty v Duchcově hodně stojí, protože jestli jich nepřijmou dostatek, tak kraj by mohl školu i zavřít. „Na základních školách je v těchto ročnících méně dětí, než bývalo. To, že přihlášek je více oproti loňsku, si myslíme, že je způsobeno opravdu masivním náborem. Ale studentů bychom potřebovali více," řekla pro rozhlas ředitelka Gymnázia a Střední průmyslové školy v Duchcově Jana Poláková.(kos)

--------

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice

TepliceHotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice, coby jeden páteřní subjekt Ústeckého kraje, přistoupil na doporučení svého zřizovatele k jednotným přijímacím zkouškám.

A tak se v maturitních oborech denní formy studia včera a dnes psaly či píší společné přijímací testy z českého jazyka a matematiky.

Výsledek testů je pak součástí přijímacího řízení a to z padesátiprocentním přispěním. Kriteria přijetí jsou pro zájemce dostupná na webovém portálu školy. Svoji váhu má rovněž hodnocení ze základní školy v osmé a deváté třídě.

Do třech oborů teplické průmyslové školy (Informační technologie, Strojírenství a Dopravní prostředky) by mělo od září nově nastoupit 136 žáků. Obor hotelnictví by mělo od září studovat na hotelovce 102 nových žáků a na obchodní akademii nastoupí předpokládaných 68 nových středoškoláků. K tomu jsou na hotelovce další oblasti vzdělání, ale zde jak uvádí webový portál školy v rámci přijímacího řízení pro tříleté učební obory studia a pro nástavbové studium, se písemná přijímací zkouška nekoná. Přiklání se k průměrům z osmé a deváté třídy základní školy a o přijetí rozhoduje ředitel školy. V rámci těchto oborů přijde v září na hotelovku (cukrář, kuchař, číšník, sevírka) další stovka nových žáků.(pem)

----------

Kdy budou výsledky?

Ředitelé mají tři dny na to, aby dali studentům vědět, jak u nich dopadli. Během dalších tří dnů můžou žáci podat případné odvolání proti výsledkům zkoušky.

Na Gymnázium Teplice: Škola sdělí výsledky již druhý den přijímacích zkoušek tedy 23. dubna odpoledne či večer prostřednictvím webu. Ve čtvrtek 24. dubna odpoledne již dostanou uchazeči oficiální rozhodnutí. Ti, kteří nebyli úspěšní, písemné a ti úspěšní pouze formou vývěsky (na nástěnce ve vestibulu budovy A a na webu GT).(re)

-------------