Unikátní závod smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů Opel handy cyklo maraton odstartoval v úterý 28. července ve 12 hodin na pražském Václavském náměstí.
Během 111 hodin musí 31 týmů ujet 2 222 kilometrů dlouhou trasu, která vede napříč Českou i Slovenskou republikou přes 26 kontrolních bodů. Na severu Čech už týmy projeli například Libercem a v pátek se sem vracejí. Zavítají do Teplic, kde je průjezdový bod na náměstí Svobody (původně měl být na okruhu v Šanově). Jedou z Mariánek přes Chomutov, Most, Bílinu, poté na Prahu do cíle. První týmy lze v Teplicích předpokládat už v ranních hodinách, postupně se pak budou během dne na dojezdu přidávat další. „Na náměstí Svobody budeme mít informační stánek, účastníci při průjezdu dostanou od nás kontrolní razítko. Vystavena zde budou také naše vozidla," řekl Antonín Pokorný, zástupce společnosti Opel, která letošní ročník zaštítila.

Jede se ve dne i v noci a jediným omezením je časový limit 111 hodin. Projekt má za cíl sjednotit handicapované spoluobčany s veřejností, ale také lidi s různými druhy postižení mezi sebou. Každý z jednatřiceti týmů je navíc patronem člověka krátce po úrazu nebo nemoci, který se s handicapem teprve učí žít. Letošní třetí ročník nese podtitul: Jedeme v tom všichni!
Unikátnosti v celém cyklomaratonu například dodává severočeský tým Skládačky, který se rozhodl absolvovat celou trasu na legendárních skládačkách, čímž chtějí dát najevo, že nejde o nejrychlejší čas v cíli, ale o vítězství nad sebou samým.
Maraton je postaven jako štafeta týmů. Na trase se střídají jezdci v kategorii čtyř a osmičlenných.
Pět dní a čtyři noci se žádný z týmů nezastaví, jede se non-stop. Na trase je dvacet čtyři průjezdních bodů, z většiny tvořeny rehabilitačními ústavy, spinálními jednotkami nebo speciálními centry následné pomoci. Týmy si samy plánují trasu, strategii, i zásobování.
K atraktivním patří na trase také čistě ženský tým Osmikrásky z Liberecka, které poznáte na silnicích podle růžových dresů a cyklo sukýnek.
Tento osmičlenný ženský tým ze severu Čech bude mít ve svých řadách i Petru Hurtovou. Vozíčkářku, která prodělala těžko uvěřitelných 48 operací, protože trpí lámavostí kostí.
Dvě třetiny cyklistů tvoří lidé bez handicapu. Mezi tělesně handicapovanými jsou pak vozíčkáři, lidé s amputacemi, zrakově nebo sluchově postižení, lidé po dětské mozkové obrně.
Pojem smíšené týmy ale znamená, že zde jsou zastoupeni jak muži, tak ženy, jak junioři, tak senioři, jak amatérští sportovci, tak profesionálové.
I letošní ročník Opel handy cyklo maratonu můžete s cyklisty prožívat takřka v přímém přenosu 24 hodin denně. Štafetovým kolíkem každého cyklistického týmu je totiž GPS tracker Eurosat.
V mapě na webu maratonu www.111hodin.cz tak lze neustále sledovat pohyb jednotlivých týmů, doprovázený denně desítkami zpráv, fotografií a videí přímo z trasy okolo Česka a Slovenska. ⋌(re)