Už 12. srpna večer ničila domy po celodenním dešti rozvodněná Bystřice v Tovární ulici v Dubí. Radnice odsud musela evakuovat 60 lidí. Proudy vody široko daleko strhaly cesty, zaplavily Horní Jiřetín a Horu Sv. Kateřiny, zlikvidovaly tržnici v Brandově.

Ještě zhruba den pak měly podniky a města podél Labe čas se připravit na katastrofu, která se nevyhnutelně blížila. Nikdo ovšem nečekal, že bude tak rozsáhlá.

Seniorka Jaroslava Vrbická z ústeckého Střekovského nábřeží později vzpomínala, že noc z 11. na 12. srpna byla nejhorší v jejím životě.

„Všichni tady na nábřeží pytlovali a připravovali se na povodňovou vlnu. Celou noc jsme nespali a čekali, zda se prognóza naplní. Ráno už nám bouchali na dveře policisté, že musí celou část spodního Střekova evakuovat. Řekli nám, abychom si zabalili tašky na tři dny,“ líčila.

STAV NOUZE, CHEMIČKY NEVYRÁBĚJÍ

Katastrofa na Ústecku tak vlastně začala už před 13. srpnem. Její předzvěstí bylo toho dne vyhlášení stavu nouze na území Ústeckého kraje krátce po 11. hodině dopoledne. „Požádal jsem o vyhlášení premiéra Špidlu, který to podepsal a vláda to musela schválit. Zatím to platí do půlnoci 22. srpna,“ oznámil tehdejší ústecký hejtman Jiří Šulc.

Před druhou hodinou odpolední začínají velké chemičky u řeky zastavovat výrobu. Lovochemie v Lovosicích i Spolchemie v Ústí.

Předpoklady o kulminaci povodňové vlny hovoří o deseti metrech, na tak velké území však neexistují žádné mapy záplavových území.

Podniky pod tlakem událostí dělají vše pro to, aby kvůli vodě neunikly do okolí nebezpečné látky jako chlór, fenoly, kyseliny nebo rtuť. Rychle začíná příprava na evakuaci desetitisíců lidí, o den později už krátce po deváté hodině ranní opouštějí domovy lidé v Terezíně a Bohušovicích nad Ohří.

Ilustrační foto
Povodňové střípky: Srpen 2002

V 10 hodin ústecký magistrát zvažuje, že začne být mnohem důraznější proti těm, kteří neuposlechli výzvy k odchodu. Ohrožené byty opustilo jen asi 20 lidí ze zhruba šesti tisíc, kterých se evakuace týkala.

O hodinu později přistupuje k nucené evakuaci Vilsnic děčínský magistrát. Tou dobou už voda dorazila do Litoměřic i Lovosic. O půl dvanácté zaplavuje kruhový objezd v Ústí pod zámečkem Větruše. Mizí soutok Labe s Bílinou a voda prorazila k hlavnímu nádraží.

Přes most Edvarda Beneše už nikdo rozběsněný vodní tok nepřekoná, o půl druhé už ani přes Mariánský. Střekov je odříznutý od zbytku města, spojení s ním zajišťuje pouze železniční most. Na Předmostí hladina dosahuje 830 centimetrů.

Chvíli poté uzavírá Děčín Tyršův most a začíná evakuace 1600 Děčíňanů. Kolabuje doprava a město zoufale čeká na vojáky z Mariánských Lázní. Před čtvrtou hodinou už je uzavřen i most v Litoměřicích. Labe stoupá a lidé s obavami čekají na kulminaci, která má přijít druhý den, 15. srpna.

Hranici 10 metrů překonala hladina řeky ve tři hodiny ráno. Stále stoupá, a tak policisté připravují od 10 hodin dopoledne uzavření Mírového náměstí v centru Ústí. MHD tudy zatím projíždí.

Povodně na Teplicku v roce 2002
Srpen 2002: ničivá povodeň změnila život řady lidí

Během rána se utrhlo pět lodí v ústeckém přístavu Krásné Březno, policisté z URNA je později musí odstřelovat. Jedna z lodí poškodila plynovod a napáchala škody za 20 milionů korun. Další nákladní lodě sem putovaly z Roudnice.

POLICIE CHYTLA RABUJÍCÍHO MARODÉRA

Drama začíná na Střekově, kde policie kolem druhé odpoledne zadržela marodéra, který s pytlem v ruce bezohledně raboval opuštěné byty. Obyvatelka Střekovského nábřeží Jaroslava Faiglová na rabování nikdy nezapomene.

„Bylo to tady dost hlídané. Pořád jsme se zajímali, co se na nábřeží děje. Vzpomínám si na zprávu od policie, že hlídky zadržely nepřizpůsobivého muže, který plul mezi jednotlivými zatopenými domy na duši od pneumatiky a zkoušel se dostat do domů,“ vzpomínala.

V Ústí pak od půl třetí přestaly jezdit trolejbusy, jejich úlohu přebírají autobusy, které jezdí podle víkendového jízdního řádu. Na Střekov zajíždějí vlaky ze západního nádraží přes železniční most, úřady vyzývají „povodňové turisty“, aby zvláštní vlaky zbytečně nezatěžovali cestami na zatopený dolní Střekov, který deset minut před třetí hodinou odpoledne definitivně zůstane bez proudu.

Ve tři hodiny odpoledne překračuje Labe v Ústí hranici 10,8 metru, v Děčíně dosáhne na 11 metrů. Nikdo netuší, jak vysoko ještě voda vystoupá. Ústecký magistrát předpokládá kulminaci na pátek a vodoteč na 12,2 metru.

Ještě během čtvrtka začal mít děčínský magistrát problémy s nepoctivci, kteří chtěli na katastrofě profitovat. Mezi lidmi, již kvůli záplavám žádali o finanční pomoc, byli i ti, kdo na ni neměli právo. Sociální odbor dostává k dispozici seznamy lidí ze zátopových oblastí.

Den poté se Terezín změnil v mrtvé město. Zůstává tu už pouze jeho vedení. Po osmé hodině ranní vystoupalo Labe v Děčíně na 11,10 metru a každou další hodinu o dalších 10 centimetrů. Záplavové území prohlašují úřady za zakázanou zónu.

Terezín po povodni
Pět let po povodni - Terezín

Podobně jako v Terezíně připomínají i některé ústecké čtvrti město duchů. Své domovy muselo v Ústí opustit přes 6 tisíc lidí. Labe tu kulminuje ve 12.30 hodin na 11,96 metru při průtoku 5070 krychlových metrů za vteřinu. V Roudnici už Labe naopak klesá a lidé mohou sčítat škody…

Povodeň 2002 den po dni 13. srpna
9.30 Hasiči dokončují noční evakuaci 60 lidí z Dubí u Teplic kvůli rozvodněnému potoku Horská Bystřice
11.00 Ústecký kraj vyhlásil stav nouze
13.45 Chemičky u Labe (Lovochemie, Spolchemie) zastavily výrobu
14. srpna
9.00 evakuace Terezína a Bohušovic nad Ohří 11.00 začala nucená evakuace Vilsnic v Děčíně
11.30 v Ústí dosáhla voda na kruhový objezd pod Větruší a k hlavnímu nádraží. Most Edvarda Beneše je uzavřen
13.30 uzavření Mariánského mostu
14.00 Labe zatopilo Předmostí, výška zhruba 8,3 metru
13.15 Uzavření Tyršova mostu v Děčíně
15.00 evakuace 1600 obyvatel Děčína
15.45 uzavření mostu v Litoměřicích
15. srpna
3.00 Labe v Ústí překročilo 10 metrů
10.30 uzavření mostu v Roudnici
14.00 na ústeckém Střekově policie zadržela rabovače
14.50 Střekov bez elektřiny
15.00 Labe v Ústí dosáhlo 10,8 a v Děčíně 11 metrů
16. srpna
4.00 Terezín opustilo 9000 lidí
8.00 Labe v Děčíně vystoupalo na 11,10 metru
10.00 ze zátopového území v Ústí odešlo 6000 lidí
12.30 Labe v Ústí kulminuje na 11,96 metru při průtoku 5070 krychlových metrů za vteřinu
13.30 Labe na Litoměřicku začíná opadat
16.00 Končí evakuace Děčína
17.00 Labe a Ohře vytvořily lagunu 20 kilometrů na délku a 8 kilometrů na šířku