Podle dnes platného limitu by těžba skončila v roce 2035, útlum by nastal mnohem dřív. Důl zaměstnává přímo 3000 lidí a v dalších navazujících profesích pracuje zhruba 6000 až 7500 osob. „Do limitu zbývalo 1. ledna 136 milionů tun, v rámci nového bude k dispozici dalších 100 až 120 milionů tun a hlubinným způsobem lze získat nejméně 30 milionů tun uhlí," přiblížil mluvčí.

Příprava na těžbu za současnými limity by podle Budinského zabrala nejméně tři roky. „Bude nutný podrobný geologický průzkum, výpočet zásob uhlí, příprava dokumentace EIA (řízení o vlivu stavby na životní prostředí) a zpracování dokumentace Plán otvírky a příprava dobývání," vypočítal mluvčí.

V rámci EIA mohou vznášet své požadavky na těžaře obce. Severočeské doly už v minulosti uzavřely s obcemi Mariánské Radčice a Braňany a městy Most a Bílina smlouvy, které umožňují úpravu limitu. Pro pokračování těžby doposud byly všechny čtyři dotčené samosprávy.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) před týdnem uvedl, že navrhne vládě, aby rozhodnutí o prolomení těžebních limitů na dole ČSA, kde těží Severní energetická, bylo odloženo na rok 2020. Na Bílině by měly limity padnout podle Mládka ihned, a to kvůli potřebám českého teplárenství.

Návrh odložit rozhodnutí kritizovali politici i horníci. Severočeské doly považují za nezbytné, aby vláda rozhodla o úpravě limitu na Bílině ještě letos. „Je nutné získat kolem roku 2020 nové povolení hornické činnosti v jižní části lomu, aby se udržela roční produkce kolem 9,5 milionu tun uhlí. Doposud se předpokládalo, že těžba po roce 2020 začne výrazně klesat," vysvětlil mluvčí. Celkem 75 až 80 procent produkce Severočeských dolů, které těží vedle Bíliny také v dole Tušimice, využívají elektrárny firmy ČEZ.

Ve hře doposud byly čtyři varianty ohledně další těžby v severočeské hnědouhelné pánvi. Vedle zachování limitů v současné podobně a jejich prolomení pouze na Bílině předložil Mládek vládě možnost povolit další těžbu na Bílině a částečně na lomu ČSA, kde těží Severní energetická. To by znamenalo bourání 170 domů v Horním Jiřetíně. Poslední variantou je úplné prolomení limitů, čímž by zanikl celý dvoutisícový Horní Jiřetín u Litvínova.

Společnost Severočeské doly je součástí koncernu státem ovládané energetické společnosti ČEZ. Firma je největším producentem hnědého uhlí v Česku. (čtk)