Královský nástroj, jak se přezdívá varhanám, zažívá renesanci. Alespoň tedy na Teplicku. Ve finále je generální oprava varhan v dubském kostele, dvě rekonstrukční etapy ze čtyř má za sebou nástroj v Jeníkově a na lepší časy se blýská i varhanám v Novosedlicích.

Opravy varhan jsou časově náročné a poměrně drahé. Navíc je musí provádět odborníci, kterých není v republice mnoho. „Momentálně vstupujeme do třetí etapy oprav. Čeká nás renovace varhanní skříně. Ta byla kdysi natřena nějakou nesmyslnou barvou, která musí dolů. Odborníci vymýšlejí, jakou zvolit následnou barevnost. Chtějí se co nejvíce přiblížit původnímu vzhledu,“ říká za Římskokatolickou farnost Jeníkov Vladimír Bittersmann.

Zahrada Čech, 13. 9. 2013
Vlaky vás dovezou na Zahradu Čech z Teplic levněji

Varhany v kostele sv. Petra a Pavla nehrály několik desítek let. Vrátit život jim chce místní farnost. Pokud půjde vše podle plánu, tak by mohly být kompletně hotovy na jaře příštího roku. Celkem opravy vyjdou na zhruba 800 tisíc korun. „Věříme, že budeme úspěšní v získání grantů. Bez nich není takřka možné financování utáhnout,“ dodává Bittersmann.

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/archivTamější varhany postavil roku 1898 varhanář Heinrich Schiffner. Vdechnout nový život se jim snaží restaurátor Peter Nožina s přítelkyní. Těsně před dokončením jsou varhany v dubském kostele. Jejich oprava z dílny Petra a Pavla Stehlíka z Hodonína probíhá od listopadu loňského roku. Postaveny byly těsně před první světovou válkou. První koncert po opravě proběhne v neděli 24. září u příležitosti oslav 111. výročí posvěcení kostela Panny Marie v Dubí. „Těším se, až se prvně rozezní. Nebylo lehké najít firmu, která měla volné kapacity a dostatečný kredit,“ sdělil starosta Dubí Petr Pípal.

Nástroj z Novosedlic

Nový kabát dostanou i varhany v kostele sv. Valentina v Novosedlicích. Firma z Valašské Bystřice si je odvezla minulý měsíc do své dílny, vrátit zpět opravené by je měla v červnu 2019. Naopak na rekonstrukci čeká královský nástroj v Bílině. K tomu, aby mohla začít, chybí maličkost. Asi 400 tisíc korun.

Varhany v kostele sv. Petra a Pavla v Bílině pocházejí z roku 1802. Z tohoto období se ale zachovala pouze skříň coby obal varhan. Samotný nástroj je z roku 1915. Varhany fungovaly až do roku 1990, kdy kvůli velmi špatnému technickému stavu musely na 25 let utichnout. Znovu se rozezněly před lety na Vánoce po náročné alespoň částečné opravě za bezmála 400 tisíc korun, na které se polovinou podílelo město Bílina. Stále však nemohou sloužit jako hudební nástroj a být využity například pro koncerty pro širokou veřejnost. Proto, aby se varhany staly plně funkční, je potřeba sehnat ještě dalších 400 tisíc korun.