V Bílině a na Moldavě bude výsledky komunálních voleb prověřovat soud. Vyplývá to z webových stránek Krajského soudu v Ústí nad Labem. Termín pro podání žalob vypršel v pátek. Podrobnosti k nim soud nezveřejnil. „Ke konkrétním případům se vyjadřovat do rozhodnutí nebudeme,“ konstatovala mluvčí soudu Veronika Suchoňová.

V Bílině se nelíbí výsledek voleb zástupcům hnutí Nezávislí v Bílině HNHRM. Jako důvod uvádějí podezření na možnou manipulaci při sčítání hlasů.

„Součet hlasů našich kandidátů a jejich příznivců, kteří svou podporu celé kandidátní listině osobně potvrdili, je větší než nám přiznaný výsledek,“ prohlásilo vedení HNHRM hned po volbách. Podání stížnosti potvrdila Deníku předsedkyně bílinského hnutí Lenka Glabazňová. Podal ji Pavel Musil, který byl jedním z kandidátů, ale do zastupitelstva se nedostal.

Radnice v Bílině/ilustrační foto
Boj o radnici v Bílině. O platnosti místních voleb bude rozhodovat soud

Reakce na oznámení o napadnutí voleb v Bílině na sebe nenechaly dlouho čekat. „Ono se není co divit. HNHRM a jejich přátelé z KSČM dopadli tak, že nesestaví koalici, se kterou najisto počítali, a to ani za podpory případných dalších jedinců. Do toho ještě za HNHRM uspěli kandidáti, se kterými se nepočítalo a kteří nebudou na slovo poslouchat,“ napsali na svém facebookovém profilu zástupci vítězného hnutí ANO. Zvláště poukazují na minulost Pavla Musila, který stížnost podal.

Odezva z protistrany na jejich útok byla prakticky okamžitá. „ANO jde dál a dál. Nevíme, co bude obsahovat další příspěvek, ale pokud je tam zmíněný náš manažer a kandidát Pavel Musil, prosíme, abyste postavili někoho z vašich členů, kdo pro město udělal tolik, co zrovna on,“ kontrovalo v povolební válce vedení HNHRM.

V Bílině nejvíce hlasů získalo ANO 2011, celkem 27,9 %, což mu vyneslo 9 křesel v zastupitelstvu. Druhé místo s 16,5 % patří bílinským sociálním demokratům a nezávislým, mají 5 křesel.

Hynek Hanza bude novým primátorem Teplic.
Volba PRO! Teplice nabízela ANO post primátora, to ale kývlo na spolupráci s ODS

Následuje KSČM s 13,4 % hlasů a 4 křesly. Po 3 mandátech získaly ODS, Moje Bílina a HNHRM. Zbylá 2 křesla do celkového počtu 29 lidí obsadí Naše Bílina Strana svobodných občanů.

Výsledky hlasování na Moldavě napadla u soudu Iveta Baudišová ze sdružení Pro Moldavu a Nové Město. Důvod se od ní Deníku nepodařilo zjistit. Odmítla ho sdělit i mluvčí krajského soudu Veronika Suchoňová.

Obecným důvodem pro podnět soudu ke přezkoumání výsledků voleb může být nespokojenost s tím, jak to na Moldavě dopadlo. Zdejší zastupitelstvo má 9 členů. Nejvíce hlasů získala Volba Pro Moldavu s lídrem Michalem Cucem (44,07 %, 4 mandáty). Druhá skončila strana Pro Moldavu a Nové Město, za kterou kandidoval současný starosta Jaroslav Pok (34,86 %, 3 mandáty) a třetí pozici obsadila strana Pracujeme pro Moldavu s místostarostkou Evou Kardovou (21,06 %, 2 mandáty).

Moldava v Krušných horách. Ilustrační foto.
Počet obyvatel Moldavy vyskočil o desetinu. Pravděpodobně kvůli volbám

„Na novém vedení se dokážeme domluvit se stranou Pracujeme pro Moldavu. Co nejdříve se teď musíme pustit do zastupitelské práce v rámci již dojednané koaliční dohody,“ uvedl Michal Cuc.

Soud by měl v obou případech stížností na volby rozhodnout v dalších dnech. Pokud stěžovatelům vyhoví, mohou se v Bílině a na Moldavě volby opakovat. Kromě těchto dvou případů z Teplicka bude justice řešit ještě dalších 34 případů z celého Ústeckého kraje.