Důlní šachta Lehnschafter byla před časem zařazena na seznam kulturních památek České republiky. „Máme z toho obrovskou radost," řekl už dříve Pavel Chaloupka z České speleologické společnosti. Šachta Lehnschafter je součástí rozsáhlého důlního komplexu na těžbu především stříbra, který byl využíván až do roku 1858. První novodobí nadšenci ho objevili v roce 1987 a začali s jeho odkrýváním. Zatím bylo objeveno 12 pater s 12 kilometry chodeb sahajících do hloubky 250 metrů.

„Chodby byly zasypané, bylo potřeba odklidit desítky tun materiálu," uvedl Chaloupka, jenž stojí u myšlenky alespoň část důlního systému zpřístupnit od samého začátku. „Unikátem prohlídky je, že některé chodby jsou původní. Jsou to chodby, které zavezli horníci zbytkovým materiálem, když se dostávali na stříbro v nižších patrech. My takovou chodbu postupně vyčistíme a zbude pak originální chodba. Malá a úzká. Člověk se musí dost přikrčit, aby jimi prošel," chlubí se.

A co ve štole uvidíte? Například: hlavní přístupové štoly s pohledem do některých hloubení a do vrchních dobývek z 16., 17. stol., důlní zařízení na hloubení s možností vlastnoručního praní rudy v prádle z roku 1568, hloubení s prostorem pro středověká čerpadla.

„Výška některých chodeb je pouze 120 cm! V dole je teplota kolem 9 stupňů a proto doporučujeme teple se obléct a vzít si pevnou obuv, která se může zašpinit," říká Chaloupka a dodává:

„Jsme ale vybaveni i na lidi, kteří přijdou v sandálech a šortkách. Půjčíme jim montérky, gumovky a bundu. Každý, kdo jde do štoly, dostane před vchodem helmu a baterku." Důlní komplex se sestává ze čtyř štol: Lehnschafter, Allerheiligen, Liebefrauen a Kreuzstollen. A dobýval se v něm stříbronosný galenit. „Kdysi tady skončila těžba ze dne na den. V dolních patrech jsou ještě zatopená čerpadla a v zavezených chodbách nacházíme tehdejší pracovní nástroje. Konec byl rychlý. Asi za něj mohl pokles ceny stříbra a fakt, že se to majiteli nevyplatilo. Dnes to vidím podobně. Nějaké stříbro tady ještě je, ale náklady na jeho těžbu by byly neúměrně vysoké."(kos)