Policie případ vyšetřovala bezmála deset měsíců. Housku údajně osmatřicetiletý bývalý voják zastřelil loni v listopadu v Chomutově před domem, který politik obýval se svou partnerkou, bývalou hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou. Muž původně vypovídal, že na Housku narazil náhodou a zastřelil ho při vzájemné potyčce. Podle policie ale skutek plánoval a o své oběti sbíral informace. Policie proto zpřísnila obvinění na plánovanou vraždu. Ve stejném znění podal státní zástupce i obžalobu. "Podle mého názoru existuje dostatek důkazů pro to, aby obžaloba byla podána takto," řekl Jan. Obžalovaný podle něj zůstává dál ve vazbě. Za plánovanou vraždu mu hrozí 15 až 20 let vězení.

Podle policejních zdrojů muž politika nejprve omráčil paralyzérem a střílel až na ležící oběť. Houskovi zasadil čtyři střelné rány, jednu do břicha, tři do hlavy. Podezřelého muže zadržela policie letos 12. března. K činu se přiznal a odevzdal i vražednou zbraň.

avební společnosti RRR Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku. Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství.