Je to jako v amerických filmech z nemocničního prostředí. Zvonek dveří zacinká. Posádka záchranky přiváží pacienta vstupní chodbou, kde si ho v mžiku přebírá připravený zdravotní personál. Prvotně ho vyšetří a podle zranění pošle dál k následnému zákroku. Teplická nemocnice má od listopadu novou emergency, jež slouží jako urgentní příjem.

Důvodem pro novinku byla centralizace akutních příjmů pacientů a zlepšení organizace práce. „Pacienta kompletně ošetříme na jednom místě bez zbytečných převozů a ztráty času. Nový urgentní příjem je pro nás jedním z klíčových provozů v nemocnici,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Hrubý.

Zdravotnické zařízení v Teplicích spadá pod křídla Krajské zdravotní. Její vedení prezentuje novinku v lázeňském městě jako pilotní projekt společnosti.

Dárce kostní dřeně. Ilustrační foto.
Osmnáct mladých lidí vstoupilo do registru dárců kostní dřeně

„Budeme se snažit, abychom měli urgentní příjmy všude v rámci Krajské zdravotní. Je to velmi náročný úkol. Provoz v Teplicích nám časem ukáže, jestli je počet lůžek dostatečný,“ sdělil předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Obdobné projekty jsou v plánu například pro Děčín a Chomutov.

Nové prostory emergency zastřešily více oborů. Je tím zajištěna celodenní péče v oblastech chirurgie, interny a neurologie s přímým lékařským dozorem.

V době provozu pohotovostní služby a také o víkendech se k tomu přidává urologie a ortopedie (od 15 hodin) a oční oddělení (od 16 hodin). V běžné pracovní době fungují tato tři oddělení v prostorách svých stávajících odborných ambulancí.

Ve Veletržním paláci byl pokřtěn kalendář DOMA 2019
FOTO: Kalendář DOMA 2019 pokřtili v pražském Veletržním paláci

Nezbytnou součástí urgentního příjmu je zázemí pro personál i pacienty. Ti vstupují do objektu původním vstupem pavilonu F a využívají nynější kartotéku. Boční západní vstup je vyhrazený pouze pro záchranku kvůli plynulému transportu pacientů z přijíždějících sanitek.

Jednou z častých návštěvnic nemocnice v Teplicích je Růžena Horáková. Podle ní je každý zásah do komplexu zařízení budov vidět.

„Lidi na špitál nadávají, ale stejně sem musí. Pak jsou jim doktoři dobří. Je dobře, že to postupně modernizují. Měli by ale něco udělat i s internou, odkud utíkají sestry a ani pacienti tam nejsou spokojení,“ řekla žena procházející chodbami nemocnice.

Charitativní módní přehlídka Móda a hvězdy
OBRAZEM: Charitativní přehlídka Móda a hvězdy vynesla dětem statisíce korun

Zprovozněním nové emergency modernizace teplické nemocnice nekončí. V areálu probíhají další investice, jednou z největších je výstavba nového pavilonu pro operační sály, kde se budou operovat cévy, klouby, břišní dutiny a provádět laparoskopické zákroky.

Součástí projektu je zřízení dvou parkovišť o celkové kapacitě 89 parkovacích míst. To vše za přibližně 185 milionů korun. Hotovo má být příští rok v létě.