Dostupné aktuální údaje vychází ze statistik 2014, které v pondělí zvěřejnil Český statistický úřad. Na severu Čech sice v celkovém pohledu převládá vystěhování nad přistěhováním z kraje s nejvyšší nezaměstnaností v zemi odešlo loni 594 lidí nicméně pro okres Teplice to neplatí. K nám se naopak vloni přihlásilo na úřady přes dvě stě nových lidí. Je třeba v této souvislosti podotknout, že jde o ty, kteří se přištěhovali, nikoli ten rok narodili.

Jedním z těch, kteří se na sever Čech přistěhovali v loňském roce, je Milan Krejček. Přišel sem z Olomouce. Za životní láskou, kterou prý poznal na dovolené u moře v Chorvatsku. „Byla tam společně s kamarádkami. Já tam byl zase s partou chlapů na soustředění na kolech. No a tak jsem se přestěhoval," říká. Živí se jako obchodní poradce, o práci prý nouzi nemá. „Něco ještě dodělávám v Olomouci, kde jsem bydlel, ale už mám i nové kontakty tady na severu," podotkl.

V Ústeckém kraji loni v celkovém pohledu pokračoval úbytek obyvatel. Jejich počet se za rok snížil o 1148 osob. Na konci loňského roku v pátém nejlidnatějším regionu Česka žilo 823.972 obyvatel. Vyplývá to z informací, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

V celé zemi naopak počet obyvatel po předloňském poklesu opět stoupl. (čtk, pem)