MaRS má za úkol upozornit nejenom na samotnou nemoc, ale především na to, že pohyb pacientům s roztroušenou sklerózou prospívá. Letos také upozorní na důležitost zdravého životního stylu. V Teplicích začnou lidé cvičit v kruhovém tréninku od 9 do 12 hodin. Při cvičení se spojí i s ostatními cvičícími městy.

S cvičením začne už 4. března Praha, postupně se k ní přidá dalších 20 měst. Ty si budou přes Skype předávat pomyslný štafetový kolík a postupně tak zdolají celých 24 hodin cvičení bez jediné přestávky až do 5. března. „V Teplicích tuto akci pořádáme poprvé a moc se na ni těšíme. Pro účastníky chystáme rehabilitační cvičení v kruhu. Pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je pro pacienty s RS naprosto zásadní. Pokud změní svůj životní styl, udrží se déle aktivní a zmírní příznaky nemoci," uvedla fyzioterapeutka teplického RS centra Andrea Mareschová. Podle ní je důležité vybrat pacientům takové cvičení, aby je bavilo a motivovalo je v něm pokračovat, například i doma.

Protože nemocnici větší prostory pro skupinová cvičení zatím chybí, zájemci o pohyb se hlásí do pacientského sdružení Roska Teplice. „Organizujeme víkendové pobyty s pohybem, jezdíme na výlety, každý týden chodíme plavat a soustředíme se na ergoterapii a hipoterapii," vysvětlil předseda organizace Roska Teplice Vladimír Frühauf, který má roztroušenou sklerózu 30 let.

Podle primářky neurologického oddělení krajské nemocnice Ústeckého kraje MUDr. Marty Vachové je přímo v Teplicích přibližně 200 lidí s RS. „Naše centrum se ale stará o 1400 pacientů z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje," dodala primářka Vachová.

MaRSu se letos kromě Teplic účastní lidé z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Karlových Varů, Kyjova, Liberce, Nového Boru, Olomouce, Ostravy, Plzně, Poděbrad, Ústí nad Orlicí, Uherského Hradiště, Velkých Losin, Žďáru nad Sázavou, Žirče u Dvora Králové n. L., ze zahraničí budou cvičit týmy z Piešťan a Valens.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 9 000 nemocných s RS. Na celém světě RS trpí 2,5 miliónů nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 17 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na www.rskompas.cz.

Stejně jako v ostatních městech bude v Teplicích vstupné na akci dobrovolné a případný výtěžek poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek. Akci mediálně podporuje i Teplický deník, finančně například: MgM Teplice, DMA kompenzační pomůcky, Roska Teplice a Merisant-Nové Modlany.(red)