Vrátí se někdy historicky významný tzv. úřednický dům, který v současné době chátrá, na rohu Zámeckého náměstí v Teplicích vzhledově do jeho původního stavu?

Před lety ho koupili Italové, kteří přišli do lázeňských Teplic s megaprojektem na přestavbu domu na rezidentní bydlení s kancelářským provozem a malými obchůdky v přízemní části.

SLIBY CHYBY

V roce 2010 Italové svůj projekt prezentovali Tepličanům. Vizualizaci projektu najdete na webu Teplického deníku.

„Jsme potěšeni, že opravou domu pomůžeme této lokalitě. Zachováme samozřejmě ráz fasády a další věci, které souvisí s historií. Uděláme z toho reprezentativní dům města," dušoval se před sedmi lety Carlo De Vignani, zástupce italského investora.

Projekt na rekonstrukci Italové ale nerealizovali. Podle neoficiálních informací se Teplice pro ně nakonec staly investičně nezajímavé a to s odkazem na proběhnuvší ekonomickou krizi. Dům se stal následně předmětem prodeje přes realitku. Podle výpisu z katastru nemovitostí je dodnes majitelem italská společnost Nord Real Estate. Na dotazy redakce přes kontakty společnosti nikdo nereaguje.

Vizualizace celého projektu je dostupná veřejnosti v Zámeckém klubu.
PODÍVEJTE SE! Italové zrenovují Úřední dům

Letos na jaře si ho coby chátrajícího objektu v historickém a lázeňském centru města všiml také prezident Miloš Zeman, když v nedalekém hotelu na Zámeckém náměstí měl slavnostní oběd. Podivoval se, proč s tím město nic nedělá.

„O takové objekty by se mělo postarat. Tak dlouho apelovat na majitele, aby s tím něco udělali. A existují i určité zákonné cesty k tomu, aby se pak stal majetkem města," řekl na jaře prezident.

Vedení města Teplic o domu ví. Že by ho vykoupilo, příliš reálné ale není. „Město může uvažovat o výkupu takové stavby v případě, že bude mít jasnou strategii budoucnosti takové stavby včetně využití, provozu a finanční náročnosti rekonstrukce i provozu," konstatoval Hynek Hanza.

Teplice podle něj mají dosti starostí s vlastním majetkem, který musí spravovat. A pro daný objekt ani nemají využití.

„Jako teplickému patriotovi mi to vadí, když vidím takovýto dům v dezolátním stavu," zlobí se třeba Jiří Dušek. „S tím se přeci musí něco udělat. A mělo by na to apelovat právě město. I v jeho zájmu by mělo být, aby chátrající objekty nehyzdily město, v tomto případě v historické lokalitě," dodává obyvatel Teplic.

KUS HISTORIE

Jde o nárožní budovu, která byla postavena mezi roky 1810-11. Empírový objekt o dvou patrech má výrazně protáhlý půdorys a sedlovou střechu. Původně se jednalo o vrchnostenský dům se sklady potravin v přízemí a reprezentativními prostory v druhém patře. Nahradil několik objektů, poškozených velkým požárem města roku 1793, včetně Bílinské brány městského opevnění.

Stavební práce probíhají v šanovském parku, v místě budoucího pomníku Julia Payera.
Kruhový květinový záhon nahradí v šanovském parku pomník Julia Payera

Po roce 1945 dům postupně zchátral. Na internetu se dokonce dočtete, že od roku 1990 se stal předmětem majetkových spekulací. Prázdný a chátrající objekt je nyní nabízen k prodeji prostřednictvím realitní kanceláře. Cena? Okolo 15 milionů korun.

Objekt má pro Teplice nemalý historický kontext, coby úřední, respektive vrchnostenský dům tehdejšího Claryho velkostatku. Je na seznamu kulturních památek, kam byl zapsán v roce 1958.

CO S TÍM?

V teplických ulicích je řada horších a dlouhá léta chátrajících objektů. Nyní se může ohledně podobných staveb v lázeňských Teplicích blýskat na lepší časy. Zastupitel Zdeněk Bergman přichází do dnešního odpoledního zastupitelstva města Teplic s apelem, aby v dané věci ohledně ruin ve městě konal především stavební úřad.

„V Teplicích je řada staveb, které nejen, že hyzdí tvář města, ale i přímo ohrožují bezpečnost jeho obyvatel," argumentuje Zdeněk Bergman ve svém návrhu, aby právě stavební úřad byl tím, kdo podle zákona nařídí odstranění stavby nebo alespoň provedení nutných zabezpečovacích prací. Součástí návrhu je také seznam několika objektů v Teplicích, které jsou už delší dobu bez života a chátrají

Například rozestavěný dům v Mlýnské ulici, Imperátor, bývalý Uran a mnohé další. Sledujeme dění v dané věci.

Unikátní varhany se dočkají opravy.
Farnost v Bílině dostala peníze na obnovu varhan, potřeba je 400 tisíc