Poslední záchytná stanice pro opilé v Bílině skončila v roce 2001.

Záchytná stanice byla v Bílině provozovaná od roku 1965 s kapacitou až čtrnácti zachycených pacientů v části mužské a ženské. Pro většinu pacientů byla k dispozici klasická zdravotní lůžka ve dvou pokojích, pro menšinu nejagresivnějších dvě síťová lůžka a tři místnůstky se zjednodušeným vybavením.

Záchytná stanice v Bílině byla druhou v republice po Praze „U Apolináře" primáře MUDr. Skály. Spádovou oblast, o kterou bílinská záchytka pečovala, tvořilo rozsáhlé území sedmi okresů Chomutov, Most, Louny, Teplice, Litoměřice, Ústí a Děčín.

V polovině srpna 2001 došlo k ukončení činnosti Záchytné stanice v Bílině v důsledku změny územního členění ČR z okresního na krajské a změny představ o jiné koncepci této péče v Ústeckém kraji. Od té doby agresivní opilci končí v nemocnicích, kde obtěžují ostatní pacienty a napadají personál.

Bývalé i současné vedení kraje její obnovení opakovaně zvažovalo. Zřídit záchytku ale není podle mluvčí kraje Lucie Dosedělové v současné době možné. „Nový zákon o zdravotních službách, který platí od roku 2012, nenabízí už možnost registrace nové záchytky. Nelze tak požádat o oprávnění pro provoz," řekla Dosedělová.

Kraj čeká na změnu zákona o takzvaných specifických zdravotních službách, kde by měla být součástí i záchytka. „Jakmile budeme znát přesné zákonné podmínky pro provoz, včetně technického či personálního zajištění, jsme připraveni okamžitě vyhlásit výběrové řízení na provozovatele," doplnila Dosedělová s tím, že se dříve plánovalo zřízení záchytky v Mostě.

Absenci záchytky pociťují podle zástupce ředitele ústecké městské policie Jana Novotného i strážníci. „Prakticky každý týden najdeme někoho ležet na silnici nebo v parku. Strážník se od toho člověka nemůže hnout, ze zákona o něj musí zůstat, dokud není schopen se sám o sebe postarat. Pokud tedy toho člověka nerozchodí, musíme volat záchrannou službu, která ho odváží do nemocnice," řekl Novotný.

V nemocnicích končí ročně stovky opilých. Podle Vondry jich jen v největším zdravotnickém zařízení v kraji, v ústecké Masarykově nemocnici, loni skončilo 750. „Velmi často jsou pouze opilí, ale personál se o ně musí postarat. Tito opilci jsou bohužel často agresivní. Vyžadují proto přítomnost více lidí, a často tak doslova blokují zdravotnický personál při jejich práci zaměřené primárně na skutečné pacienty," doplnil Vondra.

Kvůli agresivitě opilců prochází zdravotnický personál i školením sebeobrany. (re, čtk)