Batoh s dárky a reflexními prvky a dárky dostane podle mluvčí kraje Lucie Dosedělové přes 6130 prvňáků. Do prvních tříd v Ústeckém kraji včera nastoupilo 9377 dětí.

Úřad vytipoval 11 problematických přechodů pro chodce napříč celým Ústeckým krajem. Lidé budou moci zkušenosti s přecházením sdělovat na sociální síti Facebook. Podle Bubeníčka by se pak nebezpečná místa mohla dočkat úprav. „Pokud by se zjistilo, že jsou opravdu tak závažné nedostatky, které ohrožují a dají se řešit, tak je to ideální moment. Pokud by to byly silnice v majetku kraje, tak je to snadné řešení. Ale i pokud by to byly komunikace místní nebo ve správě Ředitelství silnic a dálnici, tak myslím, že se dá domluvit," doplnil Bubeníček.

Podle šéfa krajské dopravní policie Jiřího Ušáka je kraj specifický především v tom, že několika městy vedou frekventované tranzitní trasy, často i v bezprostřední blízkosti škol. „Tam opravdu hrozí dětem nebezpečí," doplnil Ušák. Je to případ např. Bíliny, kterou protíná silnice I/13. Po té denně projede přes 20.000 aut. Složitá je situace i v ústecké části Vaňov, kterou vede silnice I/30.