Burkiny ano či ne? Koupaliště a kryté bazény v okresních městech na severu Čech k nim přistupují různě. Buď se odvolávají na přísné hygienické normy a vstup v plavkách pro ženy islámského vyznání nepovolují. Nebo zatím nevědí, jak se k problému postavit a chtějí to konzultovat s právníky. Míst, kde burkiny nevadí, je minimum.

KDE JE HYGIENA?

Debatu o burkinách spustil snímek, který zveřejnil jeden z návštěvníků akvaparku v Čestlicích u Prahy. Jsou na něm dvě ženy, koupající se v bazénu, oblečené do celotělových plavek.

Diskuse na sociálních sítích pak ukázaly na neschopnost návštěvníků rozlišit burkiny od běžného oděvu muslimských těl. Zároveň však poukázaly, že chce-li muslimka dodržet věrouku, nesmí se odhalit před jiným člověkem bezvěrcem a tedy nemůže použít společné sprchy.

3. VERONIKA A VILÉM ERLEBACHOVI, KRKONOŠE.
FOTO, ANKETA: Čtenáři vozí Deník na dovolenou. Kterého z nich pošleme k moři?

„Kde je tedy hygiena? Chtějí mi tvrdit, že se ty dámy umyly a osprchovaly před tím, než vstoupily do bazénu? To by přeci byl hřích. Když přijedeme do muslimské země, taky musíme dodržovat jejich zákony a zvyklosti, jinak bude zle. Proč u nás doma musíme zase my respektovat je a oni nás ne,“ rozčilovala se Mirka Novotná z teplického Šanova.

Její manžel připomněl dohady okolo pánských šortek a volných plavek. „V tom mě ještě docela nedávno plavčík z bazénu vyhodil a tady leze do vody dáma v celohadru. Kde je rovnost práv,“ ptal se Jiří Novotný.

TEPLICE BURKINY NEZAKAZUJÍ

V Aquacentru Teplice muslimským ženám vstup nezakazují. Dojíždí sem velká klientela z muslimských zemí a žije zde i poměrně početná islámská komunita. Teplice ale kvůli kulturním odlišnostem muslimů zažili i několik poklidných protestů zdejších obyvatel.

„V provozním řádu máme napsáno, že vstup do bazénu je umožněn pouze v plavkách nebo plaveckém úboru z pružného přiléhavého materiálu nebo v plážových plavkách z volného nenasákavého materiálu. Burkiny tyto podmínky splňují, vyrábějí je i renomované české firmy,“ uvedla Lenka Buttová, ekonomka plaveckého areálu. Ona sama se ale kvůli tomu stala terčem hanlivých komentářů na sociálních sítích.

Opačný přístup má Akvapark Děčín. „Pro nás je to striktně hygienický problém. Provádíme kvůli tomu úpravu návštěvnického řádu, vstup v burkinách neumožníme. Pouze v plavkách. My ty lidi neznáme, nevíme, jestli pod látkou neskrývají zdravotní problém typu ekzémů a vyrážek nebo jestli se muslimky osprchovaly. To je jako bermudy a kraťasy. Opíráme se o hygienické normy a ty jsou přísné,“ poznamenal jednatel akvaparku Igor Bayer.

Starosta Košťan Tomáš Sváda.
Kulaté razítko z pánské toalety v Košťanech řeší až v Praze

Podobně se k problému staví v Ústí nad Labem. „Je to jednoduché. Když má chlap plavky ke kolenům, také ho do bazénu nechceme pustit z hygienických důvodů. Totéž má platit pro ženy, ty by tam v žádných hábitech chodit neměly. Standard jsou plavky. Vidím to jako normální součást kolektivní hygieny. Před bazénem osprchovat, umýt, obléknout plavky a neznečišťovat vodu,“ řekla primátorka Ústí Věra Nechybová.

Města Most a Chomutov shodně problém příliš neřeší, jelikož se s ním zatím nesetkala. „Za celou dobu jsme tu měli dvě návštěvnice. Ty jsme do bazénu pustili. Jinou zkušenost nemáme. Pokud někdo přijede, osprchuje se a obleče do obleku z plavkoviny, proč je nepustit. Vodu chemicky upravujeme a dezinfikujeme,“ uvedla Věra Fryčová, jednatelka společnosti Kultura a sport Chomutov.

Pouze v Litoměřicích se podle ředitele Městských sportovních zařízení Jaromíra Tvrzníka rozhodli, že případné úpravy návštěvnického řádu zkonzultují s právníky. „Abych se přiznal, ještě jsme se s tím u nás nesetkali, takže v tom nemáme jasno. Ale chceme na to být připraveni,“ dodal.

Ani v Lounech se na koupališti s burkinami nesetkali a neřeší je. „Striktně ale vyžadujeme plavecký úbor, tedy bikiny, jednodílné plavky, plavecké šortky,“ sdělil Zdeněk Beckert, šéf Městských koupališť a sauny Louny.

Na rozdíl od menších měst v okrese, Teplice lavičkovou vyhlášku nemají.
Města na Teplicku lavičkovou vyhlášku rušit nebudou

Islámský ženský oděvBurka označuje arabský tradiční zahalující oděv.
Hidžáb je islámské oblečení pro ženy, které ji schovává před zraky mužů a bezvěrců. Zahalovat se má žena dle islámských zvyklostí zhruba od věku puberty, a to jen na veřejnosti nebo před cizími muži; doma a před blízkými příbuznými či muslimskými ženami samozřejmě chodí odhalená.
Burkiny jsou celotělové ženské plavky, které zakrývají vše kromě chodidel i dlaní s prsty a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které ženu příliš neodhaluje a je tedy z náboženského hlediska přijatelné. Slovo samo vzniklo zkřížením slova burka a slova bikiny.