Rovněž získali informace o své výši krevního cukru, cholesterolu a triglyceridů v těle, a to po odběru pouhé kapky krve. Čekala na ně i speciální masáž šíje a vyšetření zraku pomocí refraktometru. Ten měl zjistit, jak vidí na dálku a zda tudíž již nepotřebují dioptrické brýle.

„Dny zdraví pořádáme pro zaměstnance různých firem a společností ve spolupráci s Oborovou zdravotní pojišťovnou. Je přitom jedno, u jaké zdravotní pojišťovny jsou zájemci o různá vyšetření evidováni. Musí se jen zavčasu přihlásit, aby zbytečně neztráceli čas, neboť každé vyšetření nějakou dobu trvá," říká Ladislava Chramostová ze společnosti Santé, která má na starost smluvní vztahy s korporátní klientelou. Podle ní je právě Skupina ČEZ příkladem zaměstnavatele, který poskytuje v oblasti zdravotní péče svým zaměstnancům něco navíc. „Spolupracujeme s různými firmami v oblastech poskytování pracovně lékařských služeb a léčebné péče, které jsou povinny dle platné legislativy dodržovat. Pak jsou ovšem i společnosti, které zároveň využívají našich doplňkových služeb jako bonus pro své zaměstnance. Těmi jsou ve Skupině ČEZ například Dny zdraví," dodala Ladislava Chramostová.

Její slova potvrdila Marie Unucková, specialistka Lidských zdrojů Skupiny ČEZ: „Považujeme za slušnost, že dbáme na zdraví našich zaměstnanců, jimž poskytujeme nadstandardní zdravotní péči. Dny zdraví jsou proto preventivní akcí, díky níž každý může v poměrně krátké době zjistit svůj aktuální zdravotní stav. Tuto možnost jsme jim letos třeba zprostředkovali ve všech uhelných elektrárnách na severu Čech a také ve středočeské Elektrárně Mělník, dále v pražské centrále, Děčíně a Hradci Králové." Píchnout do prstu (a pak s napětím očekával, jak na tom je) se nechal například Richard Seydl, vedoucí oddělení chemických režimů. „Zajímalo mne, jestli jsem na tom dobře a měl jistotu, zda jsem v pořádku. Jak jsem zjistil, jsem na tom dobře," konstatoval spokojeně po vyšetření. Také specialistu investic Ivana Čermáka zajímal jeho aktuální zdravotní stav: „Mám před důchodem a chci proto vědět, jak na tom jsem po zdravotní stránce. Uvítal jsem tudíž možnost, že mi to umožnil můj zaměstnavatel, aniž bych musel opouštět pracoviště." Stejnou možnost uvítaly například laborantka Monika Wünschová a specialista nákupu Kamila Češpivová, když si nechaly vyšetřit zrak. „Je to z preventivních důvodů, abychom se ujistili, že máme ještě dobré oči," shodly se obě v odpovědi.

Ne pokaždé ovšem výsledky preventivního vyšetření všechny uspokojí. „Bohužel zhruba třetina lidí se vždy dozví, že nějaký ten problém má. Například padesát procent vyšetřených nikdy předtím nebyla u dermatologa a bohužel dva až tři z nich pak zjistí, že by měli absolvovat další vyšetření. Ve všech případech poradíme, jakého specialistu by měli navštívit a hlavně jim doporučíme návštěvu jejich obvodního lékaře, který je právě na další odborná vyšetření pošle," uzavírá Ladislava Chramostová ze společnosti Santé. (otys)