„Účast v letošním ročníku soutěžní ankety byla pro všechny zúčastněné žáky a pedagogy velkou výzvou. Byla to opravdová týmová práce a já všem děkuji nejenom za jejich úsilí při přípravě přihlášky do soutěže, ale také za jejich vztah k přírodě a dědictví našich předků, které tento strom pamatuje", uvedl k přihlášení do soutěže ředitel školy Tomáš Liška.

Historie, kterou tento dub zimní prošel, je skutečně bohatá. Pod jeho košatou korunou nalezlo poslední odpočinek několik významných obyvatel Krupky. Během svého života zažil i smutné chvíle. Například u jižní obvodové zdi hřbitovního kostelíka mohou návštěvnicí nalézt jednoduchý náhrobek 37 obyvatel Krupky, kteří se stali obětmi cholery roku 1850.

Do letošní ankety bylo přihlášeno 70 stromů z celé České republiky. Z nominací porota vybrala 12 finálových stromů, které budou mít díky zpoplatněnému hlasování příležitost získat peníze na odborné ošetření, propagaci (informační tabule, brožura, pohlednice) nebo na nové výsadby stromů.

Pořadatel celostátní ankety Nadace Parnerství chce podpořit aktivní lidi v péči o stromy v jejich okolí. Anketa Strom roku je pořádána od roku 2002.

Od té doby pořadatelé obdrželi již celkem 1144 návrhů stromů a do finále postoupilo 156 stromů. Do zpoplatněného hlasování se zapojilo téměř 532 tisíc lidí a výtěžek putující na výsadbu a ochranu stromů byl více než 2,1 milionu korun.

Vyhlášení výsledků za rok 2015 se bude konat u příležitosti Dne stromů, který se v České republice slaví 20. října. Vítězný Strom roku vyhrává poukaz na arboristické ošetření a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku. (rka)