Figurky pohádkových postaviček se sem v plné své kráse vrací. „Bílinský Pohádkový les bude nově domovem pro další čtyři nové figurky. Jak je již tradicí, každá figurka má své patrony v podobě prvňáčků z bílinských základních škol. Nejinak je tomu u Boba, Bobka a dvou včelích medvídků. Patronát nad dřevěnými postavičkami převzali tentokrát prvňáčci na ZŠ Aléská v Bílině. Na další nové figurky se mohou těšit i prvňáčci z dalších škol v Bílině, a to z ZŠ Lidická a ZŠ Za Chlumem," informuje místní obyvatele Bílinský zpravodaj, který ve městě vyšel v závěru minulého měsíce.

Jak šel čas

Pohádkový les vznikl v roce 1974, kdy pan Jaroslav Sekyra začal vyrábět pohádkové postavičky ze dřeva. Pro svou činnost se inspiroval v Německu, kde podobný pohádkový les navštívil a rozhodl se vytvořit takový i u nás. Celkem vytvořil na 130 malovaných postaviček pohádkových bytostí, zvířat a strojů, časem v lese přibyl i indiánský stan, překážková dráha, bludiště či „Stezka dějin" a „Stezka českých malířů".

V polovině 90. let se J. Sekyra přestal pro svůj věk o Pohádkový les starat a péči o les převzal Ladislav Heřmánek, díky čemuž ze zachovala zbývající část postaviček (mnoho jich bylo ukradeno nebo poškozeno vandaly, zůstala přibližně třetina z jejich původního počtu).

V roce 2008 začalo občanské sdružení Bílina 2006 usilovat o revitalizaci Pohádkového lesa, při které by byly nejen obnoveny pohádkové postavičky, ale na místě by byla i rozhledna, divadélko, indiánské městečko, živí koně a další. V Pohádkovém lese v Bílině se zabydlují nové postavičky

Roku 2011 přibylo do lesa 10 nových postaviček, jejichž výrobu sponzorovala společnost ČEZ. (Zdrojem pro historii byl server: Hrady.cz)

Chodila sem jako dítě

Na čas strávený v bílinském Pohádkovém lese vzpomínají dnešní dospěláci. „Pamatuji si na procházky v Pohádkovém lese. Líbil si mi odtamtud pohled na vodu v Bezovce. Některé postavičky z pohádek, kterém tam tenkrát byly, si vybavuji dodnes. V obnoveném Pohádkovém lese jsem ještě nebyla. Ale určitě to v příštím roce, až bude tepleji, s rodinou napravíme," říká Nikola Sadílková z Lahoště.

Jak se sem dostanete:

K Pohádkovému lesu se jde od garáží za sídlištěm Za Chlumem. Cestička vede po vrstevnici k lesíku. Lesem se dá projít až k tamnímu rybníčku.

Zaznamenal Petr Málek