„Jsme na tom skutečně tak špatně?“ ptají se Tepličané, kteří viděli aktuální žebříček kvality života sestavený společností Obce v datech. Lázeňské Teplice si v konkurenci dvou stovek měst v České republice nevedly vůbec dobře. Z pohledu tří hodnotících faktorů zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby skončily až na 194. místě. V rámci Ústeckého kraje pak na 10. pozici.

Umístění v průzkumu některé Tepličany nadzvedlo ze židlí a vyvolalo polemiky o aktuálním stavu města. Další lidé s negativním pohledem na lázeňské Teplice nesouhlasí. A to včetně zástupců vedení města. Za zcela zavádějící označil průzkum například radní Josef Benda.

„Žiji v Teplicích od narození a poznal jsem mnoho jiných měst. Teplice nabízejí vše přírodu, kulturu, jsou tu hory, služby, dostupná zdravotnická zařízení, jsou tu lázně, jsme blízko hranic. Kdyby to bylo tak šíleně hrozné, jak ukázala anketa, tak by odsud lidé mazali hromadně pryč,“ komentoval výsledek ankety.

Rekonstrukce teplického Aquacentra.
DALŠÍ FOTO: Bazény teplického Aquacentra se mění před očima

Opoziční zastupitel Jiří Řehák na Bendova slova zareagoval tím, že v tomto případě nejde o anketu, nýbrž o sběr dat z veřejných zdrojů. „Podobnou metodikou se určuje například i respektované měření vyspělosti států, tzv. index lidského rozvoje,“ vyjádřil se Jiří Řehák.

Jedním z hodnotících faktorů bylo materiální zabezpečení a je pravdou, že někteří lidé z Teplicka odcházejí za větším výdělkem, přestože se jim tu žije dobře. Jedním z nich je Martin Tuček. „Žiji už několik let v Praze. Kdybych našel dostatečný výdělek v Teplicích, tak se tam bez váhání vrátím,“ je přesvědčen.

Jan Siegl zase v komentáři ve facebookové skupině Teplice k tomuto tématu napsal, že město Teplice jsou Třešňákovy a Kuberovy krabice. Podle Martina Hrbka, který se zapojil do stejné diskuze, není lázeňské město sice ideální, nicméně takové katastrofické umístění označil za nesmysl.

RADEK VYSKOČIL, LADISLAV PERTL. Dva kamarádi chovatel a kuchař a jejich příprava netradičního jídla na zahradě v Hradišti.
Cvrčci na talíři? V restauraci už brzy realita

„Na stránkách projektu se ani nedočtu, co a jak konkrétně zpracovávají. Jediná dostupná informace je číslo projektu, aby bylo možné dohledat ten správný dotační titul,“ komentoval jiný Tepličan nelichotivý výsledek průzkumu.

Společnost Obce v datech na svých stránkách k projektu uvádí, že výsledek je složený z 29 detailních indexů. Které to jsou a jak si vedla v tomto pohledu jednotlivá města, ale zatím na stránkách není. Je zde pouze celkový výsledek.

„Srovnání může ukázat hlavní silné nebo slabé stránky obce, vymezit postavení obce na území kraje či republiky. Data a srovnání jsou pak nástrojem pro podporu rozhodovacích procesů zastupitelů a zásadním způsobem mohou změnit dosavadní přístup ke strategickému plánování,“ uvádí k projektu zástupci společnosti Obce v datech.

Podle tiskové zprávy o průzkumu nejde o subjektivní hodnocení. „Projekt pouze porovnává dostupnost daných služeb a možností v jednotlivých obcích, a to na bázi principů mezinárodních metodik,“ uvádí na stránkách společnosti Filip Neterda, který Obce v datech mediálně zastupuje.

Barbora v Oldřichově: pláže a kemp
Lidé na Teplicku míří k vodě mimo lázeňské město