Podíl nezaměstnaných vzrostl v okrese Teplice, Chomutov a Most, který je dlouhodobě na prvním místě žebříčku v nezaměstnanosti, v únoru na Mostecku byla 11,5 procenta. Seznam lidí bez práce navíc mohou v regionu rozšířit lidé, kteří opustí zavírané hnědouhelné doly.

V rámci celé ČR nezaměstnanost naopak klesla z lednových 6,4 procenta na 6,3 procenta. Nejnižší nezaměstnanost je v Praze (4,2 procenta) a v Plzeňském kraji (4,7 procenta).
Počet volných pracovních míst v Ústeckém kraji se v únoru meziměsíčně zvýšil o 629 na 6623. Zatímco v průměru v ČR připadají na jedno místo čtyři uchazeči, třeba na Ústecku je jich 15. Právě v krajském městě úřad práce nabízel nejméně míst ze všech sedmi okresů, a to 561. Naopak nejvíce jich bylo v uplynulém měsíci na Teplicku, kde mohli lidé vybírat z 1470 míst.
Přestože v kraji je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi, objevují se zaměstnavatelé, kteří nemohou najít pracovníky. Podle analýzy krajského úřadu práce za to do jisté míry může struktura nezaměstnaných. Firmy poptávají hlavně lidi do výroby, na úřadech převládají vyučení v oblasti služeb. Nejhorší uplatnění mají na trhu lidé se základním vzděláním. "Situace se pro uchazeče se základním vzděláním, i vzhledem k jejich počtu, příliš nezlepšuje a jedním z mála nástrojů pomoci těmto uchazečům zůstávají nadále veřejně prospěšné práce," uvádí krajský úřad práce v analýze. Velké procento lidí v evidenci navíc podle odborníků tvoří ti, kteří o práci nemají zájem.

Odborníci stagnaci na trhu práce očekávali. "Lze předpokládat, že v následujícím měsíci již dojde k poklesu nezaměstnanosti spojenému s úbytkem uchazečů o zaměstnání a nárůstem nabízených volných pracovních míst. Jedná se o každoročně opakující se jev, kdy se s příchodem jarních měsíců začínají rozbíhat dílčí práce především v zemědělství a stavebnictví," řekl ČTK analytik krajského úřadu práce Michal Tuček.